Published On: Čet, tra 22nd, 2021
#3rd | By Desk

Veleposlanici Izraela i Hrvatske s predsjednikom Vlade ŽZH Ćosićem razgovarali o dugoročnoj suradnji

Predsjednik Ćosić u izjavi za medije rezimirao je današnji sastanak s visokim izaslanstvima Države Izrael i Republike Hrvatske. Kazao je da se razgovaralo o mnoštvu tema te da su sugovornicima predstavljeni potencijali i razvojni programi Županije Zapadnohercegovačke, piše Hrvatski Medijski Servis.

„Znamo da je Izrael uvijek interesantan kada je u pitanju primjena novih tehnologija. Razgovarali smo o dugoročnijoj suradnji“, rekao je predsjednik Ćosić i najavio da će veleposlanik Gal Gendler poslati sažetak nakon današnjih razgovora, u kojemu će iznijeti konkretne primjere buduće suradnje te da će nakon toga Vlada Županije Zapadnohercegovačke to potvrditi ili nešto još k tome dodati.

Također, predsjednik Ćosić je pojasnio da slijede kontinuirani razgovori koji će se, s obzirom na trenutne okolnosti pandemije koronavirusa, održati u virtualnom svijetu. „Kada se stabiliziraju epidemiološke okolnosti, a onda ćemo organizirati obostrani posjet, kako bismo neka od tih bogatih iskustava primijenili i na području naše županije, kazao je Ćosić u svom obraćanju nakon sastanka“, zaključio je predsjednik Ćosić. Veleposlanik Gal Gendler okupljenim novinarima je kazao da je počašćen što je danas imao priliku boraviti u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Istaknuo je da je za državu koju predstavlja iznimno važno dijeliti znanje s prijateljima i partnerima.

-Mi u BiH vidimo partnera, kao i u ovoj županiji i drugim županijama koje smo posjetili. Vidimo partnera koji jako dobro razumije potencijale novih inovacija i tehnologija. Sve što je nama dobro, može biti i vama dobro, međutim vi ćete biti ti koji će na kraju odlučiti što je najbolje za vas, kazao je veleposlanik Gal Gendler. Izraelski veleposlanik je istaknuo da je cilj ove suradnje stvoriti pretpostavke za uključivanje privatnog sektora.

-Cilj je da zajedno donesemo neke ideje i da nakon toga uključimo privatni sektor, jer oni znaju jako brzo prepoznati potencijal, znaju što treba uraditi i kako djelovati. Mi kao država Izrael, kao država BiH, kao županije i kao naravno Republika Hrvatska mi ćemo samo moći poduprijeti te napore. Želio bih se zahvaliti našim cijenjenim kolegama iz Veleposlanstva Republike Hrvatske, županijskom premijeru i nadam se kako ćemo moći nastaviti našu suradnju i u budućnosti, rekao je Gendler.

Posljednji se medijima obratio diplomatski savjetnik u Veleposlanstvu RH u BiH, Mladen Glavina, koji je kazao da j ovo bila treća i posljednja postaja početka i osmišljavanja trilateralne suradnje između Države Izrael, Republike Hrvatske i županija u BiH. Glavina je kazao da je dugoročni cilj ove trilateralne suradnje u sljedećih nekoliko godina ostvariti što više kontakata između poslovnih ljudi triju strana.

„On je počeo prošle godine s prvim kontaktima ministara vanjskih poslova Hrvatske i Izraela. Nastavlja se danas i s konkretnom suradnjom nakon ovoga, s vrlo konkretnim idejama. Mi ćemo kao Vlada Republike Hrvatske pomoći u svakom slučaju ovu iznimno vrijednu suradnju. S nama je danas bio čovjek s vrlo impresivnom karijerom, veleposlanik Države Izrael, koji ima veliko iskustvo u programima i razvojnoj suradnji. Država Izrael je sigurno zemlja koja ima impresivne rezultate na globalnoj razini u svim ovim područjima koja nas zanimaju“, rekao je Glavina./HMS/