Published On: Pon, ožu 28th, 2022

Veleposlanici država EU i G7 zatražili da BiH prati sankcije protiv Rusije

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio veleposlanike Europske unije i država skupine G-7.

Razgovarano je o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, te o stavovima i aktivnostima koje institucije Bosne i Hercegovine poduzimaju u vezi s time, u suradnji s međunarodnom zajednicom.

Veleposlanici su istaknuli zahvalnost Bosni i Hercegovini za pridruživanje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i stavovima i mjerama Europske unije o ovom pitanju.

Veleposlanici su zatražili od Bosne i Hercegovine da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu povijesti, te da nadležne institucije Bosne i Hercegovine provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije previđene aktima Europske unije kojima se Bosna i Hercegovina pridružila.

Džaferović je još jedanput osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, potvrdio potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, te iskazao privrženost stavovima Europske unije i država G-7 u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Džaferović je podržao zahtjeve Europske unije i država članica G-7 prema Ruskoj Federaciji da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine, te prestane s primjenom vojne sile protiv Ukrajine i bezobzirnim kršenjem humanitarnog prava kroz napade na civile i civilne objekte, uključujući i bolnice.

Pridružio se zahtjevima prema Ruskoj Federaciji da otvori humanitarne koridore prema opsjednutim gradovima i područjima u Ukrajini, te da omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Džaferović je kazao kako također dijeli očekivanje međunarodne zajednice da će Ruska Federacija u dobroj vjeri pristupiti novoj rundi mirovnih pregovora s Ukrajinom.

U vezi sa zahtjevom veleposlanika Europske unije i država skupine G-7 o implementaciji restriktivnih mjera, Džaferović je kazao da traži od Vijeća ministara BiH da provede svoje obveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima Europske unije kojima se Bosna i Hercegovina zvanično pridružila.

Ovaj zahtjev predsjedatelj Predsjedništva BiH će prema Vijeću ministara BiH uputiti i u pisanoj formi.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
4 mjeseci prije

Sankcije nego sta.

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
4 mjeseci prije

Neka traze od genocidasko-uzepeovskog otpada,nas stav je poznat.

Hrvoje Vukcic
Hrvoje Vukcic
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
4 mjeseci prije

sto ga ne nametnete? aha chetalji vas blokiraju

Hrvoje Vukcic
Hrvoje Vukcic
4 mjeseci prije

Čime da prati?

Mujguri 93.
Mujguri 93.
4 mjeseci prije

Od Turaka u Sarajevu se očekuje da se ne griju na ruski plin. Hajmo Turci ispunite očekivanja.