Published On: Sat, Jun 24th, 2017

VELA HAVLE Bosanka nakon poroda postala muškarac pa se udala za vlastitog brata

Da će joj sustav i država u papirima promijeniti spol, proglasiti je više puta muškarcem,  Begzada Dada Avdić iz Zenice nikad nije mogla ni pomisliti. Iako se na prvi mah sve čini poput onog skeča iz „Nadrealista“ kada su opisivali beskonačno duge španjolske sapunice u kojima izvjesni Horhe u 956. epizodi shvaća da je sam sebi majka, ovo je surova realnost i primjer nesposobnih i podobnih ljudi na određenim pozicijama, piše Avaz.

Tvrdi to i Begzada, kojoj je, kako nam priča, ovakvih situacija preko glave, zbog čega je o novom primjeru apsurdistana u BiH odlučila sve ispričati javno.

– Iznervirala me funkcionalnost sistema i njihovo nonšalantno ponašanje. Da je greška do nas, snosili bismo posljedice. No, kada oni zakažu, pravdaju se sa „dešava se“ i opet ispaštaju nedužni ljudi, a ne dobiju ni kurtoazno „izvinite“ – počinje svoju priču ogorčena Zeničanka.

Ističe da je duže vrijeme šutjela i trpjela. Ali, kada je po treći put za godinu dana bila žrtva sustava i nemara onih koji za svoj posao primaju plaću, odlučila je reagirati.

Sve je počelo u ožujku prošle godine, kada je otpuštena s Ginekologije, gdje je bila hospitalizirana, a potom se i porodila, i to – kao muškarac.

– Porodila sam se u zeničkoj bolnici. Kada sam ugledala otpusno pismo, imala sam šta i vidjeti. Registrirali su me kao muškarca. Doživjela sam ogromni šok i nevjericu s obzirom na to da se radi o specifičnom odjelu, porođaju koji je, nažalost, prošao s mrtvorođenom bebom, da bi na kraju cijele priče, u teškim životnim trenucima, još vidjela da sam i muško – ogorčena je ona.

Samo što se nekako oporavila od te neugodnosti, u rujnu kontaktira Matični ured u Zavidovićima da podigne potvrdu o bračnom statusu.

Ružne situacije

– Tada je uslijedio novi šok. Kazali su mi da sam već udata, odnosno oženjena za vlastitog brata, i to već šest godina – priča ona, dodajući da uvjeravanje s radnikom telefonom nije pilo vode, zbog čega je odlučila otići u Zavidoviće, gdje su grešku u sistemu pravdali starijom uposlenicom koja je slučajno pogriješila, uz opasku „dešava se“.

No, apsurdi za Begzadu nisu prestajali. Iako je sve realnost, za nju i njenu obitelj cijela priča sugerira na dobro smišljenu španjolsku sapunicu.

– Nedavno sam dobila poziv iz Policijske uprave Novi Grad Sarajevo. Kažu da sam izvjesni Selver koji nosi oružje i za kojim traga policija – govori ona.

Ističe da je ovu situaciju, kao i prethodne, uspjela nekako riješiti suočavajući se s neugodnostima i duševnom boli.

– Sada moram nositi sve dokumente, da bih ljudima dokazala da sam to ja – kaže nam Begzada.

Zbog tuđeg nemara naplaćala se taksi

Zbog svega što joj se dogodilo za nepunih godinu dana, razmišlja da počne nositi majicu s natpisom „Ja sam žensko“.

– Ružne su situacije, itekako. Više ne znam šta raditi. Preostaje mi jedino napraviti sebi majicu s natpisom „Ja sam žensko“ i tako se boriti protiv sistema – govori ona, dodajući da je zbog tuđeg nemara morala plaćati brojne takse da ispravi propuste administracije.