Published On: Ned, lip 27th, 2021

VEHABIJSKO NASILJE NAD ŽENAMA: Policija istražuje slučajeve poligamije i lažnih šerijatskih brakova

Nedavni slučaj lažiranja braka u Kaknju bio je povod da se policijsko-istražni organi pozabave ovom problematikom.

Vehabijski influencer Elvedin Pezić „zapalio“ je društvene mreže svojim nedavnim statusom o ulozi žena u društvu.

“Zapadno društvo moralno se srušilo onog momenta kada su ženu izveli iz kuće i onda kada je žena postala sve osim majka”, napisao je.

Nije ovo nikako prva, a sudeći da ga je podržalo oko dvije i po hiljade ljudi, neće biti ni posljednja ovako rogobatna izjava koja održava nazadne poglede na ženu.

Pezića na Facebooku prati preko 200 hiljada ljudi i zbog toga su neki mediji uprli prstom u Islamsku zajednicu prozivajući njene vjerske autoritet da su pasivni pored ovakvih vehabija. Zaista niti jedan imam, pa ni sam reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, nema ni blizu pristalica i fanova kao Pezić.
I ne radi se ovdje samo o pukoj izjavi, već ona održava način življenja hiljada vehabija koliko se smatra da ih obitava u Bosni i Herecgovini.

Pošto se radi o veoma agresivnoj, pa čak i militantnoj organizaciji čiji su članovi skloni nasilju, kako u džematima, tako i u sopstvenim familijama, mnoge njihove žene su izložene porodičnom nasilju kojeg ne smiju prijavljivati.
Nedavni slučaj ležiranja braka mogao bi biti povod da se policijsko-istražni organi pozabave ovom problematikom. Tamošnji imam Amir ef Čeliković zloupotrijebio je položaj vjerskog službenika i sklopio brak između Adisa Cigure i poznate pjevačice Aldine Bajić, iako je Cigura u zakonskom civilnom i šerijatskom braku sa M.C.


Ovo bi mogla biti samo grudva koja će izazvati lavinu ukoliko se istraga MUP-a usmjeri prema vehabijskim džematima u kojima caruje poligamija. Navodno je cijena usluga kod sklapanja šerijatskog braka, kad je u pitanju druga ili treća žena, pored već postojeće koju ženjenik ima, 2000 KM. Još je Nuret Imamović, vehabijski imam iz Maoče koji se pridružio ISIL-u, obavljao fukciju kadije koji je šerijatski vjenčavao vehabijske parove. Njega je, prema saznanjima istražnih organa, naslijedio aktuelni vođa vehabija u Bosni i Hercegovini dr. Safet Kuduzović. Za ovu njegovu rabotu oduvijek znaju prvaci Islamske zajednice poput reisovog zamjenika Enesa ef. Ljavakovića, koji ujedno obavlja funkciju donosioca fetvi, to jeste vjerskih odluka i propisa.


Ovaj problem veoma dugo traje i još nikad nije tretiran kao nasilje u porodici. Pošto će to biti jedan od uvjeta pristupanja Bosne i Hercegovine EU, u smislu da se lokalni zakoni moraju uskladiti sa evropskim pravnim normama, ovaj problem će biti u fokusu političkih stranaka koje će zahtijevati od Islamske zajednice da se više angažira i bezuvjetno distancira od svojih dvostrukih vjerskih i pravnih standarda.

(TBT)

Islamski influencer iz BiH: “Društvo se moralno srušilo onog trena kad su ženu izveli iz kuće”

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x