Published On: Uto, velj 18th, 2014

Vehabijski vođa Bosnić »zvecka« sabljama!

BUŽIM, BANJALUKA – Husein Bilal Bosnić, vehabijski vođa i propovjednik vehabizma iz Bužima, u svojoj najnovijoj hutbi spominje sudnji dan, te dodaje da će tada “sablje dobro rezati”.

“Neki će kazati kada čuju ovaj hadis: ‘Pogledaj, molim te lijepo, vi vazda oko nekih sablji, vi vazda oko nekog oružja!’ Svi su naoružani do zuba, i ubiše svagdje. I nene i dede tuku “, kaže kontroverzni vehabijski vođa.

Bosnić citira i izjavu jednog propovjednika, koja glasi: “Poslat sam sa sabljom, prije sudnjega dana”, da bi potom istaknuo da je “kijamet blizu”, da će doći sudnji dan, te da će tada “sablje dobro rezati”.

“I evo, ono što možemo još razumjeti, jeste da će sablje pred sudnji dan dobro rezati. Oni koji ne daju istini proći, oni rahmeta i milosti neće imati”, poručio je Bosnić.

Dodaje da muslimani, kada sablju nose, upotrebljavaju je “samo kada gospodar kaže, a ne po svojim ćeif”.

Osvrćući se na nemire u FBiH, Bosnić ističe da “narod sam sebe ponižava”, kazavši da je ispravno mijenjati sustav, a ne ljude.

“Nismo ništa riješili ako umjesto Hase ponovo kakvog ‘lopovicu’ dovedemo. Ako mijenjamo face, ništa nismo riješili, ali ako mijenjamo sustav, onda smo i za ovaj i za budući svijet dobro se opredijelili”, kaže Bosnić i moli Alaha da se iz ovoga izvuku poruke, i dodaje “da poniženja neće prestati ako budu leđa Alahovoj knjizi okretali”.

“Iz ovoga hadisa pokušaćemo određene poruke i pouke izvući”, podvlači Bosnić, te istomišljenicima u hutbi poručuje da je došlo vrijeme da svoje oči dobro otvore.

 Svaka ovakva poruka je danas velika opasnost za sve u BiH, kaže Košarac

Da Bosnića riječi nisu prošle nezapaženo, svjedoči i podatak da je sporni video, objavljen na YouTubeu, već pogledalo više od 1.800 ljudi. To je i te kako zabrinulo stručnjake za sigurnost.

Staša Košarac, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH, kaže da je očito da na poruke koje šire pripadnici vehabijskog pokreta nema adekvatne reakcije nadležnih institucija.

“Posebno treba istaći da ne postoje adekvatni napori sigurnosnih i pravosudnih institucija na razini BiH da se to pitanje riješi. Postavlja se samo pitanje što je sljedeće. Svaka takva poruka je danas velika opasnost za sve u BiH”, kaže Košarac.

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija, smatra da je ovo što Bosnić iznosi psihološko provociranje.

“To su pozivi na stvaranje nereda! Riječ je o uznemirivanju javnosti, što je također kazneno djelo”, naglašava Nicović, dok su iz policijskih agencija ranije naveli da prate postupke vehabija, kako na terenu, tako i na internetu.

“Nezavisne” su već objavile seriju tekstova o frapantnim izjavama Bosnića, ali se on ne smiruje, već i dalje širi svoje stavove među istomišljenicima.

Mržnja prema policiji

U svojoj najnovijoj hutbi Husein Bilal Bosnić raspiruje i mržnju prema policajcima.

Vehabijski lider tvrdi da “policiju ne vole ni najčestitija i najčistija stvorenja – djeca”.

“Pitajte djecu policajaca ‘volite li svoje babe’, pa će reći, ako smiju, iza zatvorenih vrata i gdje ne rade kamere da ih ne vole”, naglasio je on.

Bosnića stavovi:

• Zagovarao je da se od Srba i Hrvata uzima deset posto imovine, po uzoru na Osmansko carstvo, koje je uzimalo harač.

• Bosnić je ranije izjavio da je “tek počelo da se krvari i neće stati, Alah najbolje zna, dok god ne dođe pobjeda islama”.

• istomišljenicima je poručivao da treba svi da se mobiliziraju, te da stanu u obranu islama.

• Njegovi govori u vezi s pozivanjima na džihad koštali su ga nakratko slobode. Hapšen je 2002. godine, ali je ubrzo pušten.

• Husein Bilal Bosnić, kako je ranije sam potvrdio, živi s četiri žene, a kako je utvrđeno, vjenčan je samo s jednom.