Published On: Tue, Feb 7th, 2017

VEHABIJE UHIĆENE U BEČU Planirali samoubilačke napade u BiH i Austriji!?

Skupina od 16 vehabija, koja je uhićena u Beču, planirala je u Austriji, BiH i nekim drugim zemljama izvesti žestoke terorističke akcije s ciljem uspostavljanja neke vrste islamske države.

Kako piše današnji “Dnevni list”, za samoubilačku terorističku akciju koja se pripremala u Beču, prema saznanjima austrijskih medija, bio je zadužen 17-godišnji Austrijanac Lorenco K.

U Beču je prošlog tjedna uhićeno 16 vehabija, među njima pet državljana BiH, te dvojica iz BiH kojima je ranije oduzeto državljanstvo BiH.

Među uhićenima je i Nedžad Balkan koji ih je okupljao. Njegovo pravo ime je Nedžad Kučević, rodom je iz Tutina kod Novog Pazara.

Prije nego što je došao u Austriju, pristupio je vehabijama i među njima postao poznat pod imenom Ebu Mohamed. Živio je u Njemačkoj gdje se izuzetno uspješno bavio kiks-boksom.

Njegovo sjedište je u džamiji Sahab u sedmom bečkom okrugu i austrijski mediji nazivaju ga opasnim teroristom ne samo po tu zemlju nego i Europu, a posebno Balkan.

Nedžad Balkan vješto je ispleo svoju mrežu na teritoriji cijelog Balkana, zajedno s imamom iz Beča Muhamedom Porčom. Veza njih dvojice s vehabijama na Balkanu bila je Elma Đusinac iz Kosovske Mitrovice koja je u studenom 2015. godine uhićena u BiH.

List podsjeća i da je Mevlida Jašarevića, koji je u Sarajevu prije nekoliko godina napao američko veleposlanstvo, upravo u jednoj bečkoj džamiji regrutirao Balkan i forsirao ga kao jednog od svojih najboljih učenika.

Balkan je stajao i iza zabranjenog portala “Vijesti umeta” koji je svaku terorističku akciju “Islamske države” slavio i slavodobitno najavljivao nove pokolje.

Prema nekim podatcima, u Beču živi oko 200.000 muslimana, a pod budnim oko policije Austrije je njih oko 2.000 za koje postoje dokazi da pripadaju vehabijskom pokretu.

“Dnevni list” navodi i da su nadležne službe BiH u suradnji s austrijskim i obavještajnim službama nekih drugih država, u akciji na daljem “identificiranju i opkoljavanju” ljudi koji u BiH rade po izravnim nalozima Nedžada Balkana, Muhameda Porče i ostalih šefova balkanskog vehabijskog pokreta./HMS/