Published On: Sat, May 18th, 2013

Vehabije iz BiH ratuju u Siriji, jedan od njih poginuo

Državljanin BiH Muaz Šabić poginuo je u Siriji, dok su dvojica njegovih suboraca, također iz BiH, ranjena. Federalna televizija saznaje da su se oni borili u redovima pobunjenika protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.
Prema informacijama koje su potvrdile policijske agencije 0,52 osobe iz Bosne i Hercegovine borile su se u Siriji. U našu zemlju vratile su se 32, u ostalo ih je još 20. Oni su pripadnici selefijskog pokreta u BiH, a većinom su dio zloglasnog fronta Al-Nusra, kojeg Sjedinjene Države povezuju s terorističkom organizacijom Al Kaida.
Šabić je ukopan u Siriji, a njegova obitelj, koja živi u zeničkom naselju Puhovac, neće tražiti njegovo tijelo. On je jedan od četiri pripadnika selefijskog pokreta koji su svojevremeno verbalno napali bivšeg ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića. Njegov odlazak u Siriju je, navodno, organiziran u Gornjoj Maoči.
U Siriji su, saznaje FTV, ranjeni državljani BiH su 36-godišnji Enver Lilić i Bajro Ikanović. Ikanović je 2007. godine pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.
Među onima koje se na strani pobunjenika bore u Siriji je i Senad Hasanović iz Hadžića. Zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari on je, u istom predmetu kao i Ikanović, osuđen na šest mjeseci zatvora.
Iako se front Al-Nusra predstavlja kao dio legitimne sirijske opozicije, riječ je, kako tvrde američki dužnosnici, o pokušaju Al Kaide da preotme borbu sirijskog naroda za vlastite zločinačke svrhe.
Prema obavještajnim podacima, državljani BiH koji su preko tursko-sirijske granice ušli u Siriju pripadnici su upravo ovog fronta.
I dvojica državljana Srbije, točnije iz Sandžaka, poginula su na ratištu u Siriji, saznaje FTV.