Published On: Pon, sij 18th, 2021

VEĆINA LJUDI U BIH IPAK RAZMIŠLJA: Samo jedna četvrtina ne razmišlja

Pandemija koronavirusa, koja je zaustavila mnoge procese u svijetu, nije značajno utjecala na ”epidemiju” odlaska iz Bosne i Hercegovine, objavila je BHRT navodeći kako je zanimanje za prekvalifikaciju i odlazak iz zemlje i dalje je veliki.

Ana Rikanović iz Bijeljine nakon prekvalifikacije za zanimanje medicinski tehničar otišla je u Njemačku kako bi izvršila nostrifikaciju diplome i raspitala se o mogućim ponudama za zaposlenje. Onda se dogodila pandemija korona virusa.

”Ja sam se, bukvalno, posljednjim letom koji je organiziran vratila kući. Oni koji su se u tom momentu zadesili u Njemačkoj imali su mogućnost da ostanu, ja tu mogućnost nisam iskoristila”, rekla je.

Kriza izazvana pandemijom samo je privremeno usporila proces odlaska iz zemlje, ali ga nije zaustavila. Odjel za vize Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu radi sa strankama, a podnošenje zahtjeva za vizu i zakazivanje termina trenutno je moguće za više kategorija.

Oni koji školuju kadar za rad u inozemstvu kažu da je, nakon kratkotrajnog zastoja u prvom valu, odlazak ponovo moguć, ali se odvija sporije.