Published On: Thu, Dec 19th, 2013

Veća potpora republici nego hrvatskom entitetu

Prof. dr. sc. Božo Žepić ocijenio je da su rezultati istraživanja Istraživačkog centra Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koje je jučer objavio Večernjak, u pogledu potpore hrvatskom entitetu i televiziji očekivani, ali je ocijenio da pojam treći entitet nije sretno izabran kao termin. “U javnosti je dosta propagandno profaniran. On zato snižava zainteresiranost, osobito kod Hrvata iz Bosne. Da je pitanje bilo: ‘Jeste li za uređenje BiH od tri republike?’ tako da i Hrvati i Bošnjaci imaju ono što već imaju Srbi, vjerojatno bi postotak pozitivnih odgovora bio daleko veći”, smatra prof. Žepić. Po njemu dok postoji RS u sadašnjim teritorijalnim i ustavnim kapacitetima, ‘nema jednakopravnosti naroda bez institucionalne ravnopravnosti’. Dodao je da treći entitet, pa zvao se i hrvatski nije rješenje jednakopravnog položaja hrvatskoga naroda. Komentirajući postoje li snage odlučne poslušati glas naroda, dr. Žepić smatra da postoje, ali im zamjera da nisu dovoljno jasne.

Neodlučnost Hrvata

“Oni samo govore o tri ili više federalnih jedinica. Međutim, ne govore konkretno i ne zalažu se određeno – za ono što je logično, opravdano i pravedno. Ta preuzvišena riječ “republika” nikako ne može iz njih i preko njihovih usana. A, hrvatska republika je ugrađena u temelje Federacije kao umjetne tvorevine koja sve više postaje problem i za narode, i za državu, i za međunarodnu zajednicu”, smatra sveučilišni profesor iz Mostara. On smatra lošim inzistirati na pojmu federalnih jedinica što ostavlja prostor za razgovore o ukidanju RS-a što demotivira i otupljuje volju srpskog naroda i njegove politike za rješenje hrvatskoga pitanja u pravcu istinske jednakopravnosti.

Amerikanci ključ rješenja

Za hrvatsku politiku rekao je i da je ostala nedorečena i kada su vlasti RS-a nedavno predložile stvaranje hrvatske teritorijalne jedinice. Kod međunarodne zajednice ne vidi pomaka da se riješi hrvatsko, ali ni problemi BiH. “Dokle god naši američki prijatelji, kao predvodnici i jedini neprikosnoveni moćnici u međunarodnoj zajednici ponavljaju stare fraze, kao “neprikosnovena je RS, ali nikad nećemo dopustiti hrvatski entitet” ne vidim nikakve nade niti za bilo kakvo poboljšanje, a kamoli za rješenje hrvatske jednakopravnosti”, ističe dr. Žepić. On smatra da je ta postavka diskriminirajuća za najmalobrojniji narod, ali i čvrsta podloga za trusnu, nestabilnu i nemirnu BiH.