Uz bok Dubaiju, Berlinu, New Yorku, Parizu – Vodotoranj u Vukovaru postao je član Svjetske organizacije velikih tornjeva svojim simbolom zajedništva, otpora i žrtve.

U tom su prestižnom društvu i toranj Burj Khalifa iz Dubaija visok 828 metara, kao i berlinski televizijski toranj. Vukovarski je sa svojih 50 metara zapravo najniži član, no visina u ovom slučaju i nije ključna.

Svjetska organizacija za velike tornjeve okuplja visoke građevine koje su otvorene za posjetitelje, dakle imaju turističku funkciju, no moraju imati i priču, određenu povijesnu vrijednost ili nešto drugo zbog čega su značajni.

Vodotoranj u Vukovaru udovoljio je tim uvjetima, danas je stigao i službeni certifikat, a njegova je fotografija postavljena na internetske stranice organizacije uz još 49 drugih tornjeva, uz koju stoji da se radi o važnom simbolu Domovinskog rata u Hrvatskoj, koji je pogođen sa 640 projektila, no obnovljen je i danas predstavlja važno memorijalno odredište, kazala je s vrha Vodotornja reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Da je tako govore i brojke, u tri mjeseca kroz obnovljeni Vodotoranj prošlo je oko 15.000 posjetitelja, uprihodovano je milijun kuna, i sve to u okolnostima kada je broj posjetitelja ograničen.

Članstvo ipak donosi i određene obveze jer godišnja članarina iznosi 2000 dolara, no u Vukovaru ističu da će ulazak u ovako prestižan klub gradu dati dodatan vjetar u leđa i osigurati promociju i daleko izvan hrvatskih, ali i europskih granica.