Važno je zvati se Nikšić

SARAJEVO – Izvršni direktor za upravljanje i održavanje u Javnom poduzeću Autoceste FBiH Mirsad Nikšić, kojem je jedina referenca za imenovanje na ovu funkciju bila preporuka rođenog brata- federalnog premijera Nermina Nikšića, nastavio je u istom maniru s zapošljavanjem i ostalih članova obitelji, piše Slobodna Bosna.

Tjednik navodi kako je izvršni direktor Mirsad, pretpostavlja se u dogovoru sa starijim bratom Nerminom Nikšićem, u poduzeću Autoceste FBiH bez javnog natječaja nedavno zaposlio dvojicu rođaka Amera i Esada Pajića, koji su raspoređeni na radna mjesta u naplatnim kućicama.

Pored dvojice rođaka, po nalogu Mirsada Nikšića, za rad u naplatnim kućicama na autocesti Sarajevo-Zenica, zaposleno je još sedamnaest radnika, od kojih se nijedan nije prijavio na javni natječaj.

Dodaju li se njima po jedan građevinski i saobraćajni inženjer, te jedan „izvršitelj na održavanju“, koji su do posla došli na isti način, ispada da je Nikšić od kolovoza prošle godine, kada je postavljen za izvršnog direktora, u JP Autoceste FBiH bez javnog natječaja zaposlio čak 22 radnika.

Podsjećamo, prije nekoliko dana objavljeno je kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH pokrenulo postupak zbog osnova sumnje da su dva federalna dužnosnika prekršili zakon o subobu interesa. Federalna televizija objavila je kako je postupak pokrenut protiv federalnog premijera Nermina Nikšića te ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića.

Njih dvojica su uposlili bliske rođake na visoke dužnosti. Podsjećamo, Vlada Federacije prošle godine imenovala je za v.d. izvršnog direktora za upravljanje i održavanje u Javnom poduzeću Autoceste FBiH Mirsada Nikšića, brata federalnog premijera, a za v.d. financijskog direktora u tom poduzeću Ivana Šakotu, zeta brata potpredsjednika Vlade Jerke Ivankovića Lijanovića.

Nikšić je ranije rekao kak imenovanje brata za vršitelja dužnosti direktora u Autocestama nije sukob interesa jer je izuzeo svoj glas prilikom donošenja te odluke, koju je i potpisao.

-Nije bilo sukoba interesa, rekao je tom prilikom Nikšić, dodajući da ga je imenovao na osnovu zakona i da će podnijeti ostavku ukoliko se utvrdi sukob interesa.

bitno.ba | R.I.