Petak, 19 srpnja, 2024

VAZALNA EUROPA O OVOME ŠUTI, ONI SE TIME HVALE: “Zašto SAD ratuje u Ukrajini? Za našu industriju oružja!”

Must Read

Ovako se mogu sažeti riječi moćnog američkog političara Mitcha McConnella, republikanskog senatora, u televizijskom intervjuu televiziji CBS:

“Ako pogledate potporu Ukrajini, razgovarajmo o tome kamo novac zapravo ide,” rekao je 82-godišnjak. “Značajan dio toga troši se ovdje u SAD-u. U 38 različitih država. Mi zamjenjujemo oružje koje šaljemo u Ukrajinu s još modernijim oružjem. To znači da obnavljamo našu industriju.”

“Nijedan Amerikanac ne umire u Ukrajini. Obnavljamo svoju industriju. Ukrajinci uništavaju vojsku jednog od naših najvećih rivala”.

Od osobe koja je preživjela dječju paralizu do političkog titana

U eri kada se mnogi političari ponose time što su autsajderi, Mitch McConnell ima reputaciju savršenog stvorenja establišmenta DC-a.

Predstavljajući Kentucky u Senatu od 1985. g. McConnell stekao je reputaciju lukavog i taktičnog borca ​​- čak iako ga je malo tko smatrao posebno karizmatičnom figurom.

U srijedu je najavio da će se nakon izbora u studenom odreći svoje dužnosti čelnika republikanaca u američkom Senatu, koju je obnašao gotovo dva desetljeća.

Gospodin McConnell već je stranački čelnik s najdužim stažem u povijesti Senata, budući da su ga njegovi kolege republikanci iz Senata rekordnih devet puta birali na čelnu dužnost.

Kao vođa, bio je na čelu nekih od najvažnijih odluka Washingtona.

Nepronicljiv, prilagodljiv i teško naplaćujući dogovor, g. McConnell stekao je i nevoljne obožavatelje i gnusne kritičare.

No posljednjih godina, 82-godišnjak se suočio s pitanjima o svom zdravlju, a redovito se prepirao s Donaldom Trumpom i pristašama bivšeg predsjednika.

Objavljujući da se povlači s čelnog mjesta, g. McConnell je rekao: “Vrijeme je za sljedeću generaciju vodstva.”

Od dječje paralize do politike

Addison Mitchell McConnell III rođen je u Alabami 1942. od roditelja iz radničke klase engleskog i škotsko-irskog podrijetla.

U dobi od dvije godine obolio je od dječje paralize, zbog čega mu je dio lijeve noge ostao paraliziran i vidio kako ga druga djeca maltretiraju.

Opsežnoj fizikalnoj rehabilitaciji i zaštitničkoj majci pripisao je zasluge da može ponovno hodati, dodajući da je njegova obitelj “gotovo bankrotirala” pokrivajući njegovo liječenje.

McConnellovi su se preselili u Kentucky 1956., a njihov je sin bio predsjednik studentskog vijeća u srednjoj školi i na Sveučilištu Louisville, gdje je diplomirao s odličnim uspjehom 1964.

Njegov prvi pohod na Capitol Hill došao je kao 22-godišnji pripravnik republikanskog senatora Johna Shermana Coopera iz Kentuckyja – iskustvo koje ga je uvjerilo da “da [Senatu] šansu ako ikad bude imao priliku”.

Također je rekao da je to razdoblje ojačalo njegovu predanost građanskim pravima. Gledao je govor Martina Luthera Kinga Jr. “I Have a Dream” sa stepenica Capitola i stajao je pokraj svog šefa u rotondi Capitola dok je Zakon o pravima glasa potpisan.

Mitch McConnell 1988IZVOR SLIKE,GETTY IMAGES

Mitch McConnell kao mladi senator

Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta Kentucky, gdje je vodio Studentsku odvjetničku komoru, nastavio je služiti kao pomoćnik državnog odvjetnika pod predsjednikom Geraldom Fordom.

Godine 1977. uspješno se kandidirao za izvršnog suca, najvišu političku dužnost u svom rodnom okrugu u Kentuckyju. Od tada nikada nije izgubio izbore.

Kao mladi republikanac iz države koja je tada bila demokratski nastrojena, g. McConnell bio je daleko pragmatičniji centrist nego što je danas.

Kad je pobijedio u svojoj prvoj utrci za Senat, uznemirivši sadašnjeg demokratskog predsjednika 1984., bilo je to prvi put da je republikanac pobijedio u cijeloj državi u Kentuckyju u 16 godina.

Glavni otporaš

U Senatu se gospodin McConnell postupno pomaknuo prema konzervativizmu koji je njegovu državu i stranku povukao udesno.

U ranoj karijeri su ga podržavale radničke grupe, ali je okrenuo leđa borbama za prava na kolektivno pregovaranje i povećanje minimalne plaće.

Pod zastavom slobode govora, žestoko se odupirao nastojanjima da se ograniči potrošnja na političke kampanje.

A kao predstavnik ugljenom bogatog Kentuckyja, godinama je glasno poricao utjecaje globalnog zatopljenja i protivio se klimatskim propisima za koje je često tvrdio da predstavljaju prijetnju gospodarstvu.

Godine 1993. g. McConnell oženio je Elaine Chao, tajvansko-američku imigranticu koja se kasnije pridružila kabinetu predsjednika Georgea W. Busha i Donalda Trumpa.

Mitch McConnell i Elaine Chao 2021IZVOR SLIKE,GETTY IMAGES

McConnell sa suprugom Elaine Chao

Njegov profil je porastao nakon što su ga njegovi republikanski kolege 2006. godine izabrali da vodi njihov klub zastupnika u Senatu.

Kad je Barack Obama ušao u Bijelu kuću, a populistički pokret Tea Party preoblikovao Republikansku stranku u njezin antiestablišmentski imidž koji krši norme, g. McConnell je shvatio mig.

Protivio se predsjednikovim potpisanim zdravstvenim i financijskim reformama i postavio rekorde svojom upotrebom proceduralnog alata zvanog filibuster kako bi osujetio Obamin plan, pomažući transformirati kolegijalni Senat u žestoko stranačku komoru kakva je danas.

Godine 2010. dospio je na naslovnice kada je slavno izjavio da je “prioritet broj jedan” njegove stranke učiniti g. Obamu predsjednikom s jednim mandatom.

Ali također je znao kada treba posegnuti za kompromisom.

Godine 2012. sklopio je 11-satni dogovor s tadašnjim potpredsjednikom Joeom Bidenom kako bi spasio zemlju od katastrofalnog neplaćanja javnog duga. Sljedeće godine, njegovi sastanci s demokratskim čelnicima pomogli su okončati gašenje vlade.

Republikanci su ponovno preuzeli kontrolu nad Senatom 2014. i g. McConnell je ispunio svoj san da postane čelnik većine u domu.

Preoblikovanje sudova

Obrazac g. McConnella koji rutinski blokira inicijative predvođene demokratima u Senatu zaradio mu je nadimak “Grim Reaper”, nadimak koji prihvaća.

Njegov možda najpoznatiji čin opstrukcije dogodio se 2016. kada je odbio dopustiti gospodinu Obami, u njegovoj posljednjoj godini mandata, da popuni upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu.

Taj je potez razbjesnio demokrate, ali se isplatio sljedeće godine kada je novoizabrani predsjednik Trump mjesto popunio konzervativnim pravnikom.

U Trumpovim godinama najvišem su sudu dodana još dva suca, čime je ojačana konzervativna većina 6-3 koja je od tada donijela posljedične presude o pobačaju, pravima na oružje i nekoliko drugih pitanja.

Intenzivna usredotočenost čelnika većine na transformaciju pravosuđa također je pridonijela tome da gospodin Trump imenuje više od 200 novih saveznih sudaca tijekom svog četverogodišnjeg mandata.

Donald Trump i Mitch McConnell 2017IZVOR SLIKE,GETTY IMAGES

G. McConnell je imao posljedično, iako neugodno, savezništvo s predsjednikom Donaldom Trumpom

Ali savez McConnell-Trump bio je nelagodan od samog početka i njihova sve veća neslaganja izbila su u javnost nakon što je tadašnji predsjednik lažno tvrdio da su mu izbori 2020. ukradeni.

G. McConnell ga je kritizirao kao “moralno odgovornog” za napad na američki Kapitol u siječnju 2021., iako nije glasao za opoziv g. Trumpa zbog toga.

Svađa se od tada samo pojačala, s g. Trumpom koji je napao suprugu g. McConnella, a senator se rugao njegovom “smanjenom” statusu.

Vrijeme je za mirovinu?

Gospodin McConnell nikada se nije suočio s ozbiljnim protivljenjem za svoje mjesto u Senatu ili svoju vodeću ulogu, ali istraživanja pokazuju da je on jedan od najnepopularnijih političara u zemlji.

Njegova mu je taktika priskrbila malo demokratskih obožavatelja, iako ga je jedan kolega iz Kentuckyja jednom opisao kao “političkog Tigera Woodsa”, dok desni bok njegove vlastite stranke sve više grdi nekoga koga doživljavaju kao čudovište iz močvare establišmenta.

Nedavno je prilično snažno zagovarao svoju stranku da nastavi braniti Ukrajinu u njezinom ratu protiv Rusije i da se okrene od svojih Trumpovih sklonosti prema platformi sa širim pozivom biračima.

Ali poput predsjedničkih favorita, suočavao se sa sve većim pitanjima o svom zdravlju i starosti.

Zakonodavac je propustio gotovo šest tjedana glasovanja u Senatu prošle godine nakon što je pao u hotelu DC i pretrpio potres mozga.

Američki mediji također su izvijestili o tri druga pada u 2023., a NBC News izvješćuje da se ponekad koristi invalidskim kolicima za navigaciju u zračnim lukama.

A u druga dva incidenta naglo se smrznuo na konferencijama za novinare. U oba navrata, njegov ured je rekao da je jednostavno zastao jer je “osjećao vrtoglavicu”.

Izvješća su dovela do nagađanja o tome je li još uvijek sposoban za posao.

Ali sada se čini da je umjesto da se suoči s još jednim natjecanjem za vodstvo nakon nadolazećih izbora, odlučio odustati od položaja u vrijeme koje je sam odabrao.

Gospodin McConnell je, međutim, rekao da će služiti ostatak svog mandata u Senatu, koji traje do siječnja 2027.

- Advertisement -

5 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -