VATRENA DRAMA KOD OMIŠA, JUGO RASPIRUJE VELIKI POŽAR Stihija zaprijetila i kućama

Vatra je buknula u 20,10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima.

 Odmah po dojavi, na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja, te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita.

Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, te opasno ugrozila stambene i poslovne objekte koje brane brojni vatrogasci pred kojima je teška i besana noć.

Hrvatski autoklub javlja da je zbog požara zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Strožanca do Omiša. Obilazak je županijskom cestom ŽC6142 i državnom cestom DC70 Strožanac-Žrnovnica-Tugare-Omiš i obratno.

U četvrtak oko 20.15 sati izbio je požar u Krilu Jesenice na području Omiša, koji se u međuvremenu proširio i zaprijetio nekolicini drugih mjesta.

Gore borova šuma i nisko raslinje, a vatrogascima posao otežavaju jaki udari juga.

– Vjetar vatru diže u brdo, gdje je nepristupačan teren, i to nam ne ide na ruku. Požar je i dalje aktivan, gasimo ga, dajemo sve od sebe, ali situacija je trenutačno prilično zabrinjavajuća – rekli su nam oko 21:30 u telefonskom razgovoru iz DVD-a Dugi Rat.

Glavni zapovjednik županijskih vatrogasnih snaga Dražen Glavina za Slobodnu Dalmaciju je potvrdio da je stanje dramatično. Kako kaže, na terenu su sve raspoložive snage od Makarske do Trogira, a požar se, nakon što su obranjene kuće u Krilu, nošem vjetrom širi prema Bajnicama i Podstrani.