VATIKANSKA REVOLUCIJA Zašto Papa zaziva zajednički Uskrs

VATIKANSKA REVOLUCIJA Zašto Papa zaziva zajednički Uskrs

Sveti Otac traži jedinstvo kršćana barem na simboličkoj razini
Prijedlog pape Frane da kršćanske crkve odrede zajednički dan slavljenja Uskrsa, te njegova sugestija da to bude druga nedjelja u travnju, još nisu naišli na reakcije drugih kršćanskih crkava – ni pravoslavnih, ni istočnih, ni protestantskih. Prijedlog je razborit i racionalan, dolazi s vrha najbrojnije kršćanske denominacije, teško je naći argumenata za njegovo odbacivanje, ali je teško naći i volje za prihvaćanje, pogotovu ako će to u samoj nekoj crkvi – na primjer u Ruskoj pravoslavnoj – netko protumačiti kao “popuštanje” ili “podlaganje” mrskim katolicima.
Uskrs je, ne zaboravimo to, središnji kršćanski blagdan, spomen na uskrsnuće Isusa Nazarećanina od mrtvih, po evanđeljima, u nedjelju 16. nisana (tj. 9. travnja po rimskom računanju mjeseci) godine 30. Kristove ere, pošto je dva dana ranije, dakle 7. travnja, izdahnuo na križu (kako svjedoči jedini od nazočnih evanđelista, Ivan).

Nedjeljno slavlje

Obično kažemo da je Uskrs u prvu nedjelju poslije punog mjeseca ili na proljetnu ravnodnevnicu li poslije nje. Tako Beda Časni 725. rezimira odluku Nicejskog koncila 325., kojom je odbačeno stanovište takozvanih “četrnaestnika”: maloazijskih crkava da Uskrs treba slaviti striktno u nedjelju poslije 14. nisana po židovskom kalendaru.
Problem je što pun mjesec nije astronomski, nego 14. dan kalendarskoga lunarnog mjeseca. A ni ravnodnevnica nije astronomska (koja bude d 19. do 21. ožujka), nego crkvena, konvencijom određena u 21. ožujka – ali taj nadnevak, po julijanskom kalendaru, u prošlom i ovom stoljeću biva 3. travnja po gregorijanskome (koji je služben i u državama gdje crkve obdržavaju julijanski, npr. u Rusiji i Srbiji). Kako onda razlika nije dva tjedna, nego jedan ili katkad nijedan? Zato što su lunarne tablice julijanskoga kalendara katkad četiri, a katkad pet dana za tablicama gregorijanskog kalendara.
Komplicirano? Još je i kompliciranije, ali ovdje ćemo danas stati.

Razjedinjeni kršćani

Papin prijedlog bi svu tu komplikaciju bitno pojednostavnio, približio Uskrs zbiljskoj obljetnici, ustalio zapravo i Duhove i Tijelovo, a ne samo Veliki tjedan, olakšao i privredi…
Papa se našalio da je nezgodno čuti “Moj je Isus uskrsnuo danas, a tvoj će tek za sedam dana!“. Ali nije u tome bît.
Razjedinjeni kršćani ne mogu zajedno ni euharistiju slaviti, u praksi im je samo Očenaš zajednički, jer su na Zapadu i u Vjerovanje dodali jednu sitnicu (“Filioque”, tj. tvrdnju da Duh potječe i od Sina), pa je ta sitnica za one na Istoku postala neprelazna gora. Poglavar Katoličke crkve, zago