Vatikan traži oprost za spolno zlostavljanje djece, papa Benedikt sve znao. Osim toga, odlikovao je i Komšića…

VATIKAN je danas opetovao da osjeća sram i kajanje zbog spolnog zlostavljanja koje su svećenici počinili nad maloljetnicima, nakon objavljivanja neovisnog izvješća u kojemu se dovode u pitanje postupci pape emeritusa Benedikta XVI.

Iz Vatikana kažu da se srame i kaju

“Izražavajući još jednom osjećaj srama i kajanja zbog nasilja nad malodobnicima koje su počinili svećenici, Sveta Stolica izražava svoju blizinu žrtvama i potvrđuje smjer kojim je pošla u zaštiti najmanjih jamčeći im sigurno okružje”, rekao je novinarima Matteo Bruni, predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice.

“Sveta Stolica ocjenjuje da treba dati svu nužnu pozornost dokumentu čiji sadržaj još nije vidjela. Idućih dana, nakon njegova objavljivanja, upoznat će se sa sadržajem i proučiti sve pojedinosti”, dodao je.

Papa Benedikt nije učinio ništa da udalji one osumnjičene za spolno zlostavljanje djece

Umirovljenog papu Benedikta XVI. koji se 2013. odrekao službe teško se sumnjiči u tom neovisnom izvješću o spolnom zlostavljanju malodobnika u nadbiskupijama München i Freising koje je danas objavljeno u Njemačkoj. Papa emeritus upravljao je tim biskupijama od 1977. do 1982. godine.

U izvješću koje je naručila Katolička crkva, odvjetnici navode da kardinal Joseph Ratzinger, prije nego je izabran za papu, nije učinio ništa kako bi udaljio četvoricu crkvenih ljudi koje se sumnjičilo za spolno zlostavljanje malodobnika.

Ujedno upozoravaju na sustavno prikrivanje slučajeva nasilja nad malodobnicima između 1945. i 2019. s ciljem da se zaštiti Crkva kao ustanova. Umirovljeni papa Benedikt XVI., kojemu su 94 godine i živi u skrovitosti u samostanu u Vatikanu, odlučno je odbio bilo kakvu odgovornost u izjavi koju je poslao odvjetnicima.