Published On: Pon, lip 21st, 2021

Vatikan odobrio dekret koji bi moglo dovesti do toga da ‘osnivač’ EU Schuman postane svetac

Papa Franjo odobrio je dekret kojim se priznaju “herojske vrline” francuskog političara Roberta Schumana, poznatog kao “arhitekta” EU.

Ova odluka jedan je od prvih koraka da Schuman potencijalno postane svetac.

Nakon što je nakon Drugog svjetskog rata bio francuski ministar financija, vanjskih poslova kao  i premijer, ovaj državnik je postao najpoznatiji po predlaganju gospodarskog jedinstva među europskim narodima u takozvanom “Schumanovom planu” iz 1950., koji je na kraju evoluirao u ono što je danas poznato kao Europsko Unija.

Krajem 1950-ih bio je prvi predsjednik današnjeg Europskog parlamenta.

Papin dekret od subote proglašava “herojske vrline” političara, kojeg vjernici Rimokatoličke crkve sada mogu smatrati i nazivati ​​”časnim”.

“Iza djelovanja ove javne osobe krila se unutrašnjost, duša čovjeka koji je živio sakramente, koji bi, kad bi mogao, odlazio k svetištu, koji bi razmišljao o svetoj riječi prije nego što bi pronašao oblik svojih političkih riječi”, rekao je Vatikan, kako ga navodi AP.

Da bi Schuman bio prepoznat kao svetac, potrebno je više koraka, uključujući čuda koja će mu pripisati i potvrditi Vatikan. Prije posljednjeg papinog dekreta, Schumanovi sljedbenici  ispitali su njegove spise i saslušali svjedoke prije slanja relevantnih dokumenata u sjedište Crkve.

Prošle je godine papa Franjo javno pohvalio Schumana, rekavši da je “dugo razdoblje stabilnosti i mira” proizašlo iz njegove inicijative.

Neki korisnici društvenih mreža doveli su u pitanje vijest, očito zbunjeni “mješavinom” politike i religije.

Šumanovi postupci bili su “politički uspjeh ili političko herojstvo, ali uopće nemaju nikakve veze sa svetošću”, komentirao je jedan korisnik Twittera, dok je drugi izrazio razočaranje što se religija može “ovako politizirati”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>