VATIKAN Neki kardinali danas žale što su Bergoglia izabrali za papu

Bergoglia danas kardinali na konklavi vjerojatno ne bi izabrali za papu i možda se netko pokajao što je glasovao za njega, ali to ne mijenja ništa, jer je izabran, kaže Victor Manuel Fernandez (52), argentinski nadbiskup, teolog, pisac i rektor Argentinskog papinskog katoličkog sveučilišta. Fernandez je jedan od najbližih osoba papi Franji u Argentini, a u razgovoru s njime koji danas objavljuje list Corriere della Sera otkriva se kako ima osoba u vatikanskoj kuriji kojima se ne sviđa držanje pape Franje i koji misle da će se nakon njegove smrti sve vratiti kao što je bilo.
“Nema povratka natrag. Kada Franjo više ne bude papa, ostat će snažno njegovo nasljedstvo. Papa je uvjeren kako ono što je kazao i napisao ne može biti jednostavno okarakterizirano kao pogreška. Dakle, u budućnosti će svi moći ponoviti stvari koje je rekao bez straha od sankcija. I osnovno je da najveći dio Božjeg naroda stoji uz papu i neće dopustiti da se vrati natrag na staro”, kaže Fernandez, koji drži i da kurija uopće nije potrebna, piše Večernji list.
Tko je vladar Vatikana?
“Pročitao sam da neki kažu kako je Rimska kurija pokretač crkvene misije i da je neki vladar Vatikana, sigurni mehanizam koji sprečava da Crkva krene u krivom pravcu. Ali katolici su pročitali Evanđelje i znaju kako je Krist zajamčio vođenje i posebnu svjetlost papi i biskupima, a ne pročelniku ili nekoj strukturi. Kada se čuju takva razmišljanja onda bi se moglo pomisliti da je papa samo predstavnik kurije ili da je došao remetiti red pa zbog toga treba biti kontroliran. Kurija nije bitna”, kaže Fernandez, a na primjedbu da papa Franjo sporo reformira kuriju, odgovara kako upravo spore izmjene dovode do dubokih promjena.
No, Franjo kaže, primjećuje novinar Corriere della Sera Massimo Franco, koji je i napisao knjige o Bergogliu, da će njegov pontifikat trajati kratko, pa reforme ako ih sporo provodi neće uspjeti okončati.
Fernandez kaže da Franjo vjerojatno ima razloge za kazivanje da će njegov pontifikat trajati kratko, ali “treba znati da on želi provesti reforme koje neće biti moguće poništiti i vratiti sve natrag”.
Selidba iz Rima
No, bude li jednog dana shvatio da neće imati dovoljno vremena da ih provede takvim sporim ritmom, zasigurno će ubrzati njihovu provedbu. Da bi potvrdio kako kurija i nije toliko bitna, Fernandez kaže da bi papa mogao ići živjeti izvan Rima. U Rimu bi mogao ostati neki od ureda Svete Stolice, u Bogoti drugi, u Njemačkoj treći, te se s njima, kada treba, papa može spojiti preko telekonferencije.
Na pitanje bi li te razlike u stavovima između pape i nekih članova kurije mogle dovesti do novog rascjepa, Fernandez tako što opovrgava. “Do rascjepa dolazi kada skupina važnih osoba dijeli iste osjećaje koji su odraz društva u cjelini. Luter i protestantizam su tako nastali. Ali sada je golema većina Božjeg naroda s Franjom i voli ga. Njegovi protivnici su slabiji od onoga što oni sami misle o sebi”, naglasio je Victor Manuel Fernandez.