Published On: Sub, svi 4th, 2013

Vaskrs uz post, Hristov vijenac i bojanje jaja

Sveta nedjelja za pravoslavne kršćane danas će dostići vrhunac, kada se vjernici okupe u Crkvi Svetog groba u Jeruzalemu, radi ceremonije Svetog ognja koja se u Svetoj zemlji prakticira u posljednjih 12 stoljeća.Kršćanski praznik Vaskrs, kojim se obilježava Isusovo vaskrsenje iz smrti, a koji se slavi poslije židovske Pashe  u nedjelju punog mjeseca poslije proljetne ravnodnevnice, obiluje običajima koji posebno raduju najmlađe.
Veliki Vaskršnji, ili Časni post, kako ga još nazivaju, traje sedam sedmica uoči Vaskrsa, a završava se na sam praznik. Tokom posta, vjernici se odriču svih namirnica životinjskog porijekla, takozvane masne ili mrsne hrane. Pravoslavlje kazuje da post uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi. Tokom posta,vjernici se suzdržavaju od ružnih misli, riječi i djela, više se mole i čine dobra djela, javlja Anadolija.
Bojanje jaja uoči Vaskrsa običaj je koji najviše raduje najmlađe. Jaja se bojaju u četvrtak uoči Vaskrsa, mada se u nekim dijelovima balkanskih zemalja taj običaj prakticira i na Veliki petak, iako se smatra da se taj dan ne treba ništa raditi. Jaja se najčešće bojaju u crvenu boju, a oni nešto stariji to rade u lukovini. Na dan Vaskrsa jaja se “kvrcaju”, a onaj čije jaje ostane čitavo, smatra se pobjednikom. Bojana jaja poklanjanju se prijateljima i gostima, a običaj je i izabrati jedno najljepše jaje, koje će do slijedećeg Vaskrsa ostati u svojstvu “čuvarkuće”.
Najmlađima koji dođu na čestitanje Vaskrsa, daruje se jaje u peretku.
Iako pravoslavni vjernici mogu obaviti hodočašće tokom cijele godine, ipak se preporučuje da to bude na sam dan Vaskrsa. Hodočašće se obavlja u Crkvi Svetog groba u Jerusalemu, gdje se pod istim krovom nalazi više kršćanskih bogomolja, te mjesto za koje se vjeruje da je Isus Krist razapet, preminuo i uskrsnuo. Hadž se obavlja na način da se uđe u grobnicu gdje je Isus Hrist sahranjen i pređe rukom preko njegovog groba. Nakon toga, u drugoj prostoriji u istoj crkvi kaluđer vjerniku, osvećenim uljem, pomaže čelo.
Sveta nedjelja za pravoslavne hrišćane dostiže vrhunac u subotu, kada se vjernici okupljanju u Crkvi Svetog groba, čekajući da se pojavi Sveti oganj. Ceremonija Svetog ognja koja se održava samo u Svetoj zemlji u posljednjih 1.200 godina prethodi Vaskrsu.
Najveći hrišćanski praznik  jedinstven je posebno u Jerusalemu, a ceremonija na Veliku subotu se smatra jednom od najznačajnih tradicija koje se poštuju u Svetoj zemlji.

Radiosarajevo.ba