Published On: Wed, Dec 11th, 2013

Vaser: Amerika želi BiH u NATO-u

SARAJEVO – Cilj američke politike prema BiH ostaje isti. Pitanje je taktike, a taktiku morate prilagoditi situaciji na terenu i promjenama na terenu. Ovo je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” izjavio prvi zamjenik visokog predstavnika, američki diplomata Tamir Vaser.

“Mislim da je logično, s obzirom na ovu stagnaciju ili čak u nekim slučajevima i poništavanje reformi u odnosu na razdoblje do 2010, da će biti potrebno da se razmotri stanje i da se na temelju toga dalje donosi odluka. Mislimo da se s takvim razmatranjima i novim idejama treba započeti sada, a ne čekati izbore, jer bi to bilo pogrešno s obzirom na to da je potrebno podržati demokratske procese od samog početka. Željeli bismo vidjeti jednu živu predizbornu kampanju u kojoj će se razgovarati o pravim pitanjima i pravim idejama iu kojoj nećemo slušati stare otrcane teze koje smo slušali prethodnih 20 godina “, kazao je Vaser.

Vjeruje da je prilično frustrirajuće za građane čuti od međunarodne zajednice da imaju svoju ulogu i da oni nešto moraju uraditi. Jer, u većini slučajeva građani osjećaju da nemaju nikakvu moć i prilično su razočarani jer su očekivali da će doći do promjena.

“Istina je da u političkom životu nekoliko sedmica ili mjeseci ne može poništiti praksu pogrešnog smjera, pogrešan način ponašanja političara koje smo imali na sceni prethodnih 20 godina. Zapravo je to jedna dugačka i teška borba u svakom demokratskom sustavu da se osigura promjena koja će potrajati “, rekao je Vaser.

Ali, naglasio je, to je borba vrijedna truda i ona je prisutna iu daleko naprednijim ekonomskim društvima. To je proces koji se odvija i koji se temelji na svijesti građana da su oni zapravo odgovorni i da su političke odluke u njihovim rukama.

“Amerika zaista želi BiH u NATO-u i politika SAD-a vezano za proširenje NATO-a vrlo je jasna, ali to nije nešto što će se dati kao poklon. Potrebno je da Bosna i Hercegovina ispuni obveze koje ima”, poručio je Vaser .

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Vaser-Amerika-zeli-BiH-u-NATO-u-221797.html&usg=ALkJrhhabho04JFJCshHoKHg0ei95T4vVw#sthash.eMfte6ov.dpuf