Published On: Uto, srp 10th, 2018

VAREŠ: Mjesto gdje ulice ne nose imena po poznatima

Tijekom stoljeća BiH je svako malo bila poligon za sučeljavanje ideoloških stavova, odnosno poznata po čestim društveno-političkim promjenama. Ove godine navršava se 100 godina od odlaska Austrougarske Monarhije s ovih prostora, nakon čega se promijenilo još pet država s potpuno suprotnim političkim i ideološkim uređenjem. S takvim čestim promjenama uslijedile su i promjene naziva kulturnih ustanova, ulica, trgova, a nerijetko i naziva gradova, piše Večernji list BiH.

Različitosti spajaju

Najzorniji primjer toga je u samom srcu Hercegovine – Mostaru, a riječ je o Carinskom mostu koji su Austrougari sagradili prije točno 100 godina. Do danas je promijenio pet naziva, isto koliko se izmijenilo i država. Ove promjene naziva ulica, trgova, ustanova… događale su se u svim gradovima i mjestima, ali jedno malo mjesto ili, kako ga neki u posljednje vrijeme zovu, “zlatno srce” Bosne, odlučilo je da se ulice ne zovu po poznatima. U Varešu, malom rudarskom mjestu od oko 4000 stanovnika, kako smo doznali u razgovoru s mještanima, gotovo ne možete naći ulicu koja nosi ime po nekoj poznatoj osobi, sultanu, knezu ili kralju, iako je kraljevski Bobovac, u kojem se čuvala kraljevska kruna Bosne, od ovog mjesta udaljen svega nekoliko kilometara. U Varešu ulice su nazvane po okolnim planinama, prirodnim ljepotama toga mjesta ili po prezimenima toga kraja.

Glavna ulica u Varešu, u kojoj se skoro sve nalazi i u kojoj živi najveći broj stanovnika, zove se Zvijezda i dobila je ime po obližnjoj planini.

Ulica Put mira

Kada iz ulice Zvijezda preko mostića prijeđete rijeku Stavnju, koja izvire ispod planine Zvijezde i teče cijelom dužinom kroz grad, ulazite u Ulicu Franjića, koja je ime dobila po poznatom prezimenu u ovom kraju. Iz Ulice Franjića ulazite u onu s vjerojatno najzanimljivijim, odnosno simboličnim, nazivom – ulicu Put mira. U njoj se nalaze tri sakralna objekta: katolička crkva, odmah prekoputa nje pravoslavna te malo dalje gradska džamija. Kako doznajemo, baš zbog toga ulica je dobila ovaj naziv. Na mapi Vareša možete naći nazive ulica: Bosanski franjevci, Amilov potok, Brgule, Jušići, Zelena pijaca, Ligatići, Rudarska…, ali dosta ulica i naselja nosi imena iz ranijih političkih sustava jer očito nikome nisu smetali. Možda ovaj vareški primjer može biti vodilja za ostala mjesta i gradove jer, koliko je poznato, u povijesti BiH nitko nikad nije promijenio naziv planine, rijeke, jezera… i možda su baš oni univerzalni jer nikom ne smetaju. /HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x