Published On: Pet, stu 23rd, 2012

Varadi: Dogovor o tužbama za genocid najbolje rješenje

Stručnjak za međunarodno pravo Tibor Varadi ocijenio je da će Međunarodni sud pravde u Haagu najvjerojatnije odbaciti tužbe i Hrvatske i Srbije za genocid kao neutemeljene. Za agenciju Tanjug rekao je da za sukobe u Hrvatskoj, gdje je ‘nesumnjivo bilo teških kažnjivih dijela i počinitelja s obje strane’ – nitko nije osuđen, pa čak ni optužen za genocid.

Varadi, koji je je od 2001. do 2008. bio zastupnik SR Jugoslavije, poslije Srbije i Crne Gore, pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu u sporovima protiv BiH, Hrvatske te država članica NATO-a, ocijenio je i da oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču može biti argument više za Hrvatsku, odnosno argument manje za Srbiju, ali da ICJ isključivo ima nadležnost za genocid ‘koji nije dokazan nigdje u sukobima u Hrvatskoj’.

Također je, vezano uz oslobađanje generala Gotovine i Markača, ocijenio da ‘zaista postoje drastične razlike u prvostupanjskoj i drugostupanjskoj presudi istog suda’. Dr. Varadi, gost profesor na sveučilištima Berkeley i Florida te redoviti profesor sveučilišta Emory u Atlanti, smatra zato kako bi sporazumno rješenje bilo u najboljem interesu dviju država.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare