Published On: Čet, srp 19th, 2018

VAR NIJE PROŠAO: Bradara i Puzigaća spriječili dovršetak puzajućeg bošnjačkog udara na državu

Enitetski udar na državu BiH i njene institucije propao je zahvaljujući predsjedateljici Doma naroda, Lidiji Bradari (HDZ BiH) i dopredsjedatelju, SNSD-ovom, Dragi Puzigaći. Inače, da je ovaj zakon prošao Dom naroda Parlamenta FBiH bio bi to dovršetak “puzajućeg državnog udara na BiH” koji je započeo još 2006. godine izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima na dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Entitetski udar bošnjačkih stranaka na  džavu BiH i njene institucije propao je zahvaljujući predsjedateljici Doma naroda, Lidiji Bradari (HDZ BiH) i dopredsjedatelju, SNSD-ovom, Dragi Puzigaći.

Puzigaća je tako podržao Bradarin stav kako je predloženi zakon bošnjačkih stranaka ustvari zakon s liste pitanja o vitalnim interesima i o njemu se izlaslanici nisu ni izjašnjavali. Izjašnjavanje o prijedlogu Zakona o izbornim jedinicima i raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH tim je činom odbijeno jer je destruktivno po vitalne interese, a o njemu neće raspravljati ni Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH. Za usvajanje takvog zakona potrebno je osigurati većinu koja bi uključivala dvotrećinsku većinu u svakom od klubova konstitutivnih naroda, a Bošnjaci ne mogu do takve podrške u Klubu Hrvata.

Dopredsjedavajući Doma naroda Puzigaća podržao i potpisao tokom dana zahtjev Lidije Bradare da se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes. To će značiti da će se ovaj zakon na sjednici staviti na dnevni red i o njemu će se glasati u skladu sa takvom proceduro. Za usvajanje zakona trebale bi glasati po dvije trećine svakog kluba, ali zakon neće dobiti podršku Kluba Hrvata. U ovom slučaju, zakon neće biti upućen Ustavnom sudu FBiH nego će biti “oboren”.

Klub Bošnjaka razmatrao je mogućnost da zatraži smjenu Drage Puzigaće. Međutim, u tom slučaju će se on, uz podršku predsjedavajuće Bradare, na isti način pozvati na vitalni interes kada je u pitanju njegova smjena. Automatski to bi značilo da ne može biti izglasana smjena jer je hrvatski klub neće podržati.

Klub Bošnjaka u federalnom Domu naroda napustio je dvoranu te navodno otišao na hitne konzultacije. Predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić (SDA) i potpredsjedatelj federalnog Doma naroda Jasenko Tufekčić (SDA) također nisu prisustovali sjednici. Nakon više od pola sata, dvoranu federalnog Doma naroda napustili su i ostali izlasnici Kluba Bošnjaka.

Mediji su jučer objavili kako će dopredsjetelj Doma naroda, Drago Puzigaća (SNSD) podržati Bradaru i “pratiti je” u njenom stavu kako je predloženi zakon o izbornim jedinicama ustvari na listi pitanja o vitalnim interesima.

Izvanredna sjednica federalnog Doma naroda još uvijek ipak ne počinje. Iako je sazvana na prijedlog Kluba Bošnjaka na kojoj su se trebali  izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama, bošnjački su izaslanici napustili dvoranu i sabotirali, zapravo, vlasititi protuustavni prijedlog Zakona o izbornim jedinicima.

Podsjetimo, predloženi Zakon o izbornim jedinicama prije mjesec dana podržan je svebošnjačkom većinom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kada je Klub Hrvata tog Doma napustio sjednicu.

Svebošnjački zakon bio je nastavak političke agresije SDA, SBB-a, DF-a, Naše stranke i SDP-a kojim su htjeli legalizirati nametanje političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i Ostalima u federalnom Domu naroda.

Glorija Lujanović l Dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x