Published On: Sat, Aug 22nd, 2015

Vapaj tisuća izbjeglica nabijenih uz žičanu ogradu u Makedoniji: "Pomozite nam!"

IZVANREDNO stanje u Makedoniji proglašeno u četvrtak i dalje traje. Slike s južnog i sjevernog dijela makedonske granice koje su obišle svijet u protekla dva dana šokirale su svjetsku javnost. Oko 4000 izbjeglica koji su se našli na granici jučer su, nakon pokušaja proboja policijskih redova, bili izloženi suzavcu i šok bombama.
U okršajima s policijom ozlijeđeno je najmanje 8 osoba, a Amnesty International javio je kako je policija, prema izvještajima svjedoka, tukla izbjeglice i pucala na njih koristeći gumene metke.
Ipak, stanje se jučer u večernjim satima počelo mijenjati. Nakon što su tenzije između policijskih snaga i izbjeglica eskalirale, makedonska policija ipak je počela propuštati dio izbjeglica.
Propušteni stariji, žene, djeca i bolesni
Propušteno je oko 1000 izbjeglica, uglavnom žene, djecu, starije ljude i one sa zdravstvenim problemima. Ta bi se skupina uskoro trebala zaputiti dalje prema sjeveru.
“Ograničenom broju ilegalnih imigranata u ranjivim kategorijama dopušteno je da uđu u Makedoniju i njima će biti pružena pomoć sukladna našim mogućnostima”, objavilo je jučer makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova.
Pred sumrak su vojne snage ponovo zatvorile granicu, a oni koji nisu tijekom popodneva uspjeli ući na makedonski teritorij, morat će pričekati do danas poslijepodne kada bi se granica, prema najavama makedonskih medija, ponovo trebala otvoriti.
Migranti pred žičanom ogradom: “Pomozite nam!”
Sve više imigranata i izbjeglica gomila se danas na grčkoj granici s Makedonijom nakon što su proveli hladnu i vlažnu noć na otvorenom, a njihov ulazak ograničavaju makedonska policija i vojska.
Nekoliko tisuća ljudi, od kojih su većina sirijske izbjeglice, vikala je “Pomozite nam!” ispred žičane ograde na granici.
Policija je priopćila da sljedeći vlak za migrante polazi za nekoliko sati. HRT javlja kako makedonske vlasti propuštaju onoliko izbjeglica koliko ih stane u vlak prema Srbiji, koji ima tek tri vagona. Prednost imaju obitelji s djecom te stari i nemoćni, a danas će prema Srbiji krenuti dva vlaka.
Trgovci zarađuju na ljudskoj nesreći
U međuvremenu, izbjeglice ostaju na otvorenom i izložene ekstremnim uvjetima. Kamere su zabilježile žene koje padaju u nesvijest, izmučene višednevnim iščekivanjem.
Temperature su jako visoke i ljudi se nalaze u lošem stanju. Kao i u drugim sličnim situacijama, pojavili su se oni koji su odlučili zaraditi na ljudskoj nesreći.
Izbjeglicama tako prodaju vodu, čokoladu, banane, cigarete i slične potrepštine po astronomskim cijenama.