Published On: Pet, velj 15th, 2013

VANZEMALJCI NAPADAJU: Kiša meteora zasula Rusiju

U kiši meteorita, koja je pogodila najmanje tri ruske regije i Kazahstan, najviše je stradao Čeljabinsk. Ozlijeđeno je gotovo tisuću ljudi, među kojima više od 200 djece. Uglavnom je riječ o posjekotinama od komadića razbijenog stakla. Na gotovo 3000 zgrada u toj regiji razbijena su stakla. Podaci o broju stradalih rastu iz sata u sat.
Prema posljednjim informacijama, na terenu je 20.000 spasilaca. Tri zrakoplova nadziru regiju. Dosad je pronađen jedan komad palog objekta i krater dubok šest metara. Dužnosnica Ministarstva unutarnjih poslova rekla je da policija osigurava jezero Čebarkulj, gdje je navodno pao meteorit.
Gradske vlasti pozvale su građane da pokupe djecu iz škole i ostanu kod kuće. Pojavila se informacija da su u sprječavanju pada meteorita sudjelovale ruske zračne snage. Navodno su na visini od 20 kilometara raketama raznijele meteorit na manje komade. Vlasti su to demantirale. Vjerojatno se pri ulasku u atmosferu raspao na nekoliko manjih dijelova. Eksplozija je, tvrde svjedoci, bila toliko glasna da se u isto vrijeme činila kao potres i udar groma, a na nebu su bili veliki tragovi dima.
Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od ministra za izvanredne situacije Vladimira Pučkova da hitno pruži pomoć stradalima u kiši meteorita na Uralu. Premijer Dmitrij Medvedev rekao je kako taj incident pokazuje da je cijeli planet podložan takvim događajima te da je potreban sustav zaštite od sličnih događaja u budućnosti.
Asteroid veličine olimpijskog bazena blizu Zemlje

Mali asteroid, koji su astronomi nazvali 2012 DA 14, prolazi danas bliže Zemlji od visokoletećih TV satelita koji okružuju naš planet. Nema opasnosti od udara, poručila je NASA. Veličine je olimpijskoga bazena promjera 46 metara i prolazi na udaljenosti od 27.520 kilometara.
Na videosnimkama koje su stanovnici s tog područja stavili na internet vide se usijani meteoriti na nebu, a neki padaju na zemlju. Pogledajte video!