Published On: Sri, ožu 19th, 2014

VAN IZ “RUSIJE”: Krimski demonstranti upali u sjedište ukrajinske mornarice

Demonstranti su upali u sjedište ukrajinske mornarice u gradu Sevastopolju na Krimskom poluotoku.

Demonstranti su držali zastave Rusije i Svetog Andrije, koji predstavlja zastavu ruske mornarice, izvijestio je Interfax.

Ljudi demonstriraju ispred sjedišta od osam sati ujutro. Nekoliko tisuća sudionika je preko ograda upalo unutra i promijenilo zastave na kopljima. Zasad nema nagovještaja da bi prosvjedi mogli postati nasilni.

Sudionici skupa trenutno pregovaraju s predstavnicima ukrajinske mornarice. Ruske snage ne sudjeluju u pregovorima.

Demonstranti pozivaju ukrajinske snage da napuste sjedište. Vozila hitne pomoći su pozvana preventivno.

Nekoliko sudionika skupa pjevalo je rusku himnu.

Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Mihail Kucin obavijestio je svog ruskog kolegu da je dozvolio upotrebu vojne sile trupama stacioniranim na Krimu.

OSCE: Pripajanje Krima Rusiji je u suprotnosti s međunarodnim pravom

Pripajanje Krima Rusiji je “u suprotnosti s međunarodnim pravom”, upozorio je predsjedavajući Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) Didier Burkhalter.

”Švicarski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OSCE-a smatra da posljednje mjere koje je Ruska Federacija poduzela u utorak, a odnose se na status Krima, predstavljaju povredu temeljnih obaveza OSCE-a i nisu u skladu s međunarodnim pravom”, navodi se u priopćenju objavljenom u noći s utorka na srijedu.

On je naglasio da ovi događaji ne trebaju značiti kraj diplomacije u prevladavanju krize.

”Iskren i pošten dijalog i odlučni napori da se izgrade mostovi sada su važniji nego ikada”, navodi se u priopćenju.

Predstavnici 57 država članica OSCE-a treba još da se dogovore o slanju misije ove organizacije u Ukrajinu.

Organizacija stvorena prema sporazumima iz Helsinkija 1975. godine vrši organiziranje izbora u cijelom svijetu i posreduje u pokušajima rješavanja starih teritorijalnih sporova.

Rusija: EU otežava pregovore o Ukrajini

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je odluku predsjednika Europskog vijeća o otkazivanja posjete Moskvi i nazvali su to odbijanjem da “čuju istinu”.

Herman van Rompuy trebao se sastati s ruskim dužnicima u srijedu, ali je njegova posjeta otkazana, prenio je Associated Press.

Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo u srijedu da van Rompuyu“vlastiti narod ne dozvoljava” da dođe u Rusiju.

U priopćenju se navodi da je Moskva momentalno reagirala na njegov zahtjev da posjeti Rusiju, ali da je otkazano u posljednji trenutak jer Europa “ne želi čuti istinu”.

Rusija je u utorak potpisala sporazum o priključivanju Krima u svoju teritoriju nakon referenduma na kojem je veliki broj stanovnika podržao ovaj potez. Ukrajina i zapad smatraju referendum nezakonitim.

Clinton: Putin pokušava prekrojiti granice Europe

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da predsjednik Rusije Vladimir Putin pokušava prekrojiti granice istočne Europe i izrazila nadu da neće doći do novog Hladnog rata.

Putinova logika se zasniva na tome da su stanovnici Krima Rusi i da su uvijek bili dio Rusije, rekla je Clinton prošle noći na konferenciji u organizaciji Privredne komore Montreala.

Ona je dodala da ima mnogo regija, posebno u Latvija, Litvanija i Estoniji, u kojima ima Rusa, odnosno onih koji govore ruskim jezikom, i upozorila da bi i druge zemlje mogle da se suoče s ruskim napadom.

”To nitko ne želi”, rekla je ona.

Hillary Clinton je ocijenila da je od izuzetne važnosti da europske zemlje u ekonomskom i energetskom smislu budu manje zavisne od Rusije jer “Rusija vas može uplašiti samo ako ste ovisni od nje”, prenosi Beta.

Ustavni sud Rusije presudio da je pripajanje Krima u skladu s međunarodnim zakonom

Ruski ustavni sud presudio je da je međunarodni sporazum o pridruživanju Krimske Republike i grada Sevastopolja ruskoj federaciji u skladu s ustavom, rekao je predsjedavajući ruskog Ustavnog suda Valeri Zorkin za novinare.

Zahtjev ruskog predsjednika da se provjeri je li sporazum u skladu s ruskim ustavom razmatran je na Ustavnom sudu zbog potvrde sporazuma o Krimu i pripajanju Sevastopolja.

Ruski predsjednik je tražio od Ustavnog suda da potvrdi ustavnost međunarodnog sporazuma o pripajanju Krima i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji.

Zahtjev je podnesen u utorak, priopćila je press služba suda za Interfax u srijedu.

Press služba je dodala da se ovo pitanje neće razmatrati na javnim saslušanjima.