Published On: Fri, Jun 17th, 2016

VALERY PERRY: Dayton 2 sigurno se neće dogoditi

Nedavno svjedočenje u američkom Kongresu o korupciji u Bosni i Hercegovini odlična je prilika da se, imajući u vidu nasilne konflikte u Siriji i Iraku, kojima je američka administracija svakodnevno preokupirana, političari u Vašingtonu podsjete što se događa u BiH danas. Poručila je ovo u razgovoru za „Dnevni avaz” Valery Perry, jedan od  suradnika na projektu Regionalnog vijeća za suradnju (Regional Cooperation Council) u Sarajevu.

Ova Amerikanka, koja više godina analizira situaciju na Balkanu, ustvrdila je da je to bio “povratak Bosne na radar”, a sama činjenica da je saslušanje u Kongresu bilo dobro posjećeno pokazuje da u Amerikanci „još imaju jak interes za BiH”.

– Ovo saslušanje samo je prvi korak onoga što će, nadati se, biti više koordinirani napor da se podrže reforme i reducira korupcija u BiH – kazala je Perry.

Sada kada imamo pažnju američkog Kongresa, razvoj i ponovno zastupanje tih interesa u Vašingtonu iznova mogu početi. Odgovarajući na pitanje je li međunarodna zajednica već dugo u BiH žrtva strategije “sjedi i čekaj” umjesto “ustani i djeluj”, Perry je kritizirala pristup EU, jer „on nije koristio značajne poluge za promicanje promjena u BiH”.

– Nažalost, većina vlada i organizacija, jednostavno, želi stabilnost u BiH, ne i suštinske promjene kako bi zemlja funkcionirala kao normalna država – kazala je Perry, ističući da je BiH na neki način žrtva preokupiranosti Europe aktualnim problemima.

Govoreći o glasovima koji su se čuli u američkom Kongresu, kako bi neki američki političari mogli zahtijevati organiziranje nove međunarodne konferencije o BiH – Dayton 2, Perry je kazala da je to skoro pa nemoguće u ovakvim uvjetima.

– Nitko ne jamči da i novi ustav BiH, koji bi se na takvoj novoj „daytonskoj” konferenciji trebao usvojiti, ne bi bio gori od sadašnjeg. Dayton 2 neće se dogoditi i medijska pažnja u vezi s tim čak iako o tome govore pojedini američki kongresmeni ne zaslužuje novinski prostor, jer neki od njih to rade iz domaćih političkih razloga – rekla je Perry.

U ovom videu gđa. Perry govorila je o problemima s objavom popisa: