Published On: Pet, tra 1st, 2022

Uzrok smrti rudara u Srbiji trovanje metanom

Uzrok nesreće u rudnku u Srbiji nije eksplozija, nego su se rudari otrovali metanom, objavila je ministrica rudarstva i energetike u petak nakon incidenta u kojem je živote izgubilo osam i ozlijeđen 21 rudar.

Zorana Mihajlović je izjavila da u jami rudnika ugljena “Soko” kod Sokobanje na jugostoku Srbije nije bilo eksplozije, već je uzrok nesreće trovanje metanom.

“Nije bilo nikakve eksplozije…jednostavno porast metana je bio tako visok da su se ugušili”, rekla je Mihajlović novinarima.

Dodala je da rudnik ima svu potrebnu opremu i nadzorne kamere i da će se obdukcija poginulih obaviti u bolnici u Nišu, prenosi Hina.

“Istražni organi rade svoj posao – policija, inspekcije i svi koji su potrebni. Vjerujem da ćemo uskoro imati jasno i napismeno uzroke ovog događaja”, rekla je Mihajlović, prenosi Radio-televizija Srbije.

Od 17 rudara koji su zadržani u bolnici, dvojici je polomljen lakat, a kod ostalih je riječ o lakšim nagnječenjima i udisanju metana.

Direktor javnog poduzeća Površinska eksploatacija ugljena (PEU) “Resavica” Saša Spasić rekao je da se nesreća dogodila koju minutu poslije četiri sata u trećoj smjeni pri redovitom iskopu ugljena.

Prema neslužbenim informacijama, u jednoj komori obrušio se ugljen nakon čega je uslijedio nagli prodor metana u radni prostor.

Direktor rudnika Drago Milinković ustvrdio je da su mjere sigurnosti u rudniku “na najvišoj razini”, ali se u današnjoj nesreći “dodgodilo naglo izdvajanje metana”.

Zbog tragdije je u Aleksincu, iz kojeg je šest od osam poginulih rudara, proglašen dan žalosti.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
1 mjesec prije

Haha.. nema više vam shi,,pta ,, rije i bh,,alije ajmo SRBI u rudnik…i prije rata u rudnicima u Bosni nisi mogao naći rudara SRBINA…SIROTANOVIC NAROD ALIJE…I OPET VAM NIJE VALJALO BILI UGROŽENI..SRBOVI…EVO SADA I RVATI..

Supersrbo
Supersrbo
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Moj deda je Srbin I radio je u rudniku.Bio je rudar.Prema tome zacepi svoju nacisticku guzicu.