Uznemirujuće scene: Ratne zastave, uniforme i povici “Allahu Akber” (FOTO, VIDEO)

BOSANSKA KRUPA, KOTOR VAROŠ – U Bosanskoj Krupi uz povike “Tekbir – Allahu ekber” jutros je obilježena bitka “Mostobran 94”, a bošnjačka udruženja proistekla iz proteklog rata organizirala su jučer “Marš mira” u gradu. Večići u općini Kotor Varoš, kojom prilikom su defilirali u maskirnim uniformama s ratnim obilježjima.

Na “Facebook” stranici Udruženja “Nanićevi Bužimljani” objavljeni su video snimci i fotografije iz Bosanske Krupe, a na njima se može vidjeti nepregledna kolona uniformiranih mladih ljudi kao djece, ali i bivših gubitnika tzv. Armije RBiH. ogrnuti ratnim zastavama.

Obilježavanje je upriličeno u centru Bosanske Krupe, gdje se nalazi Spomen obilježje poginulim borcima tzv. ARBiH, koji se nalazi ispred pravoslavne i katoličke crkve.

U akciji “Mostobran” sudjelovali su pripadnici 505. viteške brigade i 511. slavne bosansko-krupske brigade ARBiH, te vojna formacija MUP-a Bosanska Krupa.

U “maršu mira” u Večićima, kao i u prethodnim, patrolirali su ljudi, ali i mladi i djeca u maskirnim uniformama, zelenim beretkama i oznakama zloglasne Armije BiH, što je uznemirilo brojne građane.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je za ATV da su informacije o okupljanjima u mjestu Večići kod Kotor Varoša proslijeđene SIPA-i i MUP-u Republike Srpske.

Pojasnio je da je tu informaciju proslijedio navedenim agencijama kako bi spriječio bilo kakve nemire, jer je primio nekoliko poziva uznemirenih građana Kotor Varoša.

– Prije tog takozvanog skupa za mir, imao sam pozive brojnih građana Kotor Varoša koji su me upozoravali na atmosferu koja se stvara oko tog skupa. Sve informacije koje sam imao proslijedio sam SIPA-i i MUP-u Republike Srpske kako bismo spriječili bilo kakvo izazivanje nemira i spriječili strah kod lokalnog stanovništva – rekao je Nešić.

Nešić je rekao da djeci nije mjesto u ovakvim slučajevima i još jednom apelovao na sve da sačuvaju mir i stabilnost.

– Smatrao sam da sve ikonografije koje su zabranjene, koje potiču rasnu, vjersku i bilo koju drugu mržnju, izazivaju strah i na neki način ugrožavaju mir i sigurnost, treba zabraniti i oduzeti, ako treba. Mir i stabilnost nemaju cijenu i svi koji to na bilo koji način ugrožavaju moraju biti sankcionirani – kazao je ministar sigurnosti.