UŽIVO Papa Franjo: Sarajevo je s razlogom Jeruzalem Europe. Počela misa na Koševu uz 70 000 hodočasnika.

11:00 Papa Franjo stigao je na Koševo gdje ga je dočekalo oko 70.000 vjernika. Vjernici su pjevali duhovne pjesme dok se papa Franjo u papamobilu vozio stadionom Koševo.

“Papa mi te volimo” i “Mir vama” odjekuje Koševom. Uskoro će početi Sveta misa.

10:45 Papa Franjo je u svom papamobilu krenuo prema Koševu. Iako po protokolu nije bilo planirano, papa Franjo je blagoslovio djecu na ulici kod Higijenskog zavoda, javlja Klix.ba.

10:25  “Radostan sam što sam došao u Sarajevo koji je toliko propatio u krvavim sukobima u prošlom stoljeću. Drago mi je da je Sarajevo danas ponovno postao mjesto dijaloga i suživota”, rekao je Papa ispred članova Predsjedništva dodajući da je Sarajevo prešlo iz kulture rata u kulturu susreta.

Papa je naglasio da Sarajevo kao i BiH ima poseban značaj kako za Europu, a tako i za svijet.

9: 59 Nakon intoniranja himni Vatikana i BiH, predaje prijavka i smotre počasne vojne postrojbe počeli su službeni razgovori pape Franje i trojice članova Predsjedništva BiH. Zabilježen je i manjeincident.“Ovdje se susreću različite vjere i kulture, imamo zajednice koje su bogate svojom poviješću i tradicijom. Dugo nije problem  ovoliko zajednica  na ovom prostoru. To se vidi i po arhitekturi. Jedna do druge su sinagoge, crkve i džamije. Sarajevo je Jeruzalem Europe. Ovo je raskrižje kultura”, naglasio je Papa.
10: 15 “Želimo graditi BiH kao društvo po mjeri čovjeka i svih religija. To predstavlja veliko iskušenje. BiH je bila simbol istinskog razumijevanja, ali i sukoba i parnje”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH za papu Franju organiziran je svečani doček uz vojne počasti.

Papa Franjo u BiH dolazi kao vrhovni poglavar Katoličke crkve, ali i kao prvi čovjek Vatikana, te će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

Papu Franju je dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ali i brojni građani Sarajeva okupljeni prekoputa zgrade Predsjedništva.

Oni su ga pozdravili aplauzom, a kako su nam rekli neki od njih, za sve je velika čast što se papa odlučio za posjetu Sarajevu.

Posebno je oduševio prisutne kada se poklonio pred zastavom BiH.

Po papinom dolasku intonirana je himna Vatikana i BiH, te je upriličena smotra Počasne čete. O

Papa će održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, a zatim se i obratiti medijima.

Nakon toga ide na Koševo gdje ga čeka 65.000 vjernika.

09.15

Papa je zastao kod djece i mladih iz BiH kulturno umjetničkih društava koji su u narodnim nošnjama predstavljali sve narodnosti i vjeroispovijesti Bosne i Hercegovine. Iako ih je oko 150 papa je svakoga osobno pozdravio stiskom ruke.

08:57 Papa Franjo sletio na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

08:50 35 biskupa i kardinala stiglo na stadion Koševo, a svaki trenutak se očekuje slijetanje aviona Pape.

08:45 Ispred zgrade Predsjedništva BiH dovezen je papamobil, kojim će se papa Franjo sa ovoga mjesta uputiti prema stadionu.

08:30 Za samo 30 minuta stiže najveći gost u BiH poglavar Katoličke crkve papa Franjo, poglavar  na Sarajevski aerodrom. Sve je spremno za svečani doček od maksimalnih sigurnosni mjera, liječnika, volontera i organizatora.

– Zbor od 1.700 ljudi ima generalnu probu, na stadionu odjekuje pjesma “Uđite s hvalama na vrata njegova”.

Većina vjernika je već stigla na stadion Koševo i željno prigodnom pjesmom očekuju dolazak Svetog oca. Na misi se procjenjuje  kako će biti oko 65.000 vjernika.

08:00 – Sarajevski aerodrom u potpunosti je spreman za doček pape Franje – kazao je jutros novinarima direktor Međunarodnog aerodroma Sarejevo Ivan Veličan.