Published On: Uto, ožu. 27th, 2018

UŽIVO Haker koji je otkrio skandal s Facebookom šokirao britanske zastupnike: “Moj prethodnik je ubijen”

HAKER Christopher Wylie, koji je otkrio najveću krađu podataka u povijesti Facebooka, danas se pojavio pred britanskim zakonodavcima.
Nakon otkrića skandala u kojem su pokradeni podaci 50 milijuna korisnika Facebooka, zviždač Christopher Wylie u utorak se sastao s Odborom za digitalne medije, kulturu, medije i sport britanskog parlamenta (DCMS). Wylie je radio za tvrtku Cambridge Analytica, koja je koristila ukradene informacije kako bi utjecala na rezultate izbora. Britanske vlasti izjavile su da će pokrenuti istragu o mogućem utjecaju na kampanju za Brexit.

“Moj prethodnik je ubijen, a policija podmićena da ne istraži ubojstvo”

Wylie je pred britanskim odborom iznio šokantnu tvrdnju o svom radu za tvrtku Cambridge Analytica, piše Business Insider. Izjavio je da je njegov prethodnik ubijen u hotelu u Keniji, a policija je podmićena kako ne bi istražila ubojstvo.
Wylie je ispričao da je njegov prethodnik Dan Muresan otrovan nakon što je jedan posao tvrtke propao. Međutim, rekao je kako nema dokaza za ove tvrdnje, već su mu to rekli drugi zaposlenici. Također je ustvrdio da je Cambridge Analytica bila umiješana u niz ilegalnih aktivnosti diljem svijeta.
Wylie je rekao da tvrtka nije brinula o zakonu: “Nisu marili jesu li njihovi postupci legalni ili ne, dok god posao bude obavljen”. Dodao je da su utjecali na izbore diljem svijeta te rekao: “Tako izgleda moderni kolonijalizam”. Naveo je da je tvrtka možda sudjelovala i u britanskoj kampanji za Brexit.

“Zbog Trumpovog izbora shvatio sam da se radi o jako velikom utjecaju”

Wylie je u utorak također izjavio da je jedan od glavnih razloga zbog kojih je odlučio progovoriti o slučaju bio izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika.
“Ne bih rekao da sam to učinio samo zbog Donalda Trumpa, ali zbog njega sam shvatio da se radi o jako velikom utjecaju. Smatram da takve operacije s informacijama u vojnom stilu ne priliče nijednom demokratskom procesu”.

“Želimo razgovarati i sa Zuckerbergom” 

Wylie je otkrio je da je Cambridge Analytica, tvrtka čiji vlasnik je milijarder Robert Mercer, koristila osobne informacije preuzete bez dozvole u ranoj 2014. za stvaranje programa koji profilira američke glasače kako bi mogao na njih utjecati personaliziranim političkim reklamama. Tvrtka je u vlasništvu investicijskog fonda Mercera, koji je u to vrijeme vodio Trumpov savjetnik Steve Bannon.
Haker je izjavio da nije ranije istupio u javnost zbog straha da bi ga Mercer, milijarder koji podupire republikance, “uništio”.
Članovi DCMS-a pozvali su i osnivača Facebooka Marka Zuckerberga da im predoči dokaze o skandalu, a on je odlučio poslati svoje zamjenike. Međutim, britanski zastupnici ga i dalje žele ispitati: “Želimo razgovarati i sa Zuckerbergom”, rekao je vođa DCMS-a Damian Collins, dodavši kako to može biti i putem videolinka.
Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer