Published On: Čet, lis 24th, 2019

Uživajte još nekoliko dana, od 30. listopada moguć snijeg i u nizinama

Prema prognozama, koje nam stižu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, i u narednim danima uživat ćemo u produženom ljetu.

Stabilno, sunčano i natprosječno toplo vrijeme, prema riječima Dženana Zuluma, meteorologa, zadržat će se do kraja ovog radnog tjedna, u danima vikenda, te početkom idućeg tjedna.

-Ono što sada možemo potvrditi jeste da će već od 30. listopada doći do pogoršanja vremena, koje će pratiti pad temperatura i veće količine padavina, a nije isključena i mogućnost pojave snijega u noći između srijede na četvrtak – 30. i 31. listopada. Snijega će sigurno biti u višim predjelima, ali nije isključeno da će pasti i u nizinama. Od sredine naredne tjedna moguća je i pojava mraza, jer će se temperature kretati oko nule, a na planinama mogući su i minusi. Maksimalne temperature kretat će se oko deset stupnjeva – kaže Zulum za Faktor.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu ističu kako će rujan i listopad 2019. godine ostati upamćeni po znatno visokim temperaturama i sa izrazito malo padalina, a naročito druga dekada desetog mjeseca.

-Ako gledamo po količini padalina, 1995. godine u Sarajevu je izmjereno samo 0,9 litara po kvadratnom metru padavina, dakle puno manje u odnosu na ovaj mjesec, jer smo samo dva dana u rujnu imali kišu. Naravno, temperature 1995. bile su znatno niže, nego u rujnu i listopadu ove godine. Zadnja dekada listopada prošle godine, od 26. do 30, bila je poprilično visoka, odnosno temperature su za tri stupnja bile više od prosjeka. Još mjesec nije završen, ali po onome što smo do sada imali i najavama do kraja, moguće je da će ovaj listopad biti jedan od najtoplijih od početka službenih mjerenja – navodi Zulum.

Na pitanje, kakva nas zima očekuje, Zulum odgovara kako je još uvijek rano govoriti o pouzdanim informacijama, jer kako kaže, meteorološka zima počinje 1. prosinca do kada će biti urađena tzv. sezonska prognoza za najhladnije godišnje doba.

-Imao sam priliku pogledati izvještaje nekih stranih meteoroloških stanica, koje su prenijeli i neki portali u regiji, u kojima se navodi kako će zima biti blaga sve do početka siječnja kojeg će obilježiti izuzetno niske temperature i velike količine snježnih padalina. Međutim, ne bih komentirao takve izvještaje, jer je još uvijek rano pouzdano tvrditi kakva nas zima očekuje, s obzirom da smo još uvijek u listopadu– dodao je Zulum, prenosi ero.tel

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare