UZAVRELO KOSOVO PODIGNULO AMERIKU NA NOGE! Stigla nedvosmislena poruka Beogradu i Prištini, usijano ozračje Zapadu se nimalo ne sviđa

Sjedinjene Države suglasne su s Europskom unijom da nedavni događaji u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Cristopher Hill.

“Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutačne sporove i ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu. Sjedinjene Države se stoga pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da poštuju svoje obveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije“, rekao je Hill za N1.

On je kazao i da se SAD pridružuju EU i u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju obveze, što znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mjera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne riješe pitanje registarskih tablica.

‘Suzdržite se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije’

“To također znači i odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih općina, što je obvezujuća pravna obveza za Kosovo. Kontinuirani neuspjeh Kosova da provede ovu obvezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova“, rekao je Hill.

On je pozvao dvije strane da „izaberu put dijaloga i suzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije“.

“Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju napore EU da nastavi posredovati u pregovorima. Obje strane moraju pokazati da su spremne tražiti rješenja na konstruktivan način i da poštuju obveze preuzete u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU“, zaključio je Hill.