KOSOVSKI UŽAS: Vadio sam mu srce, a on je dozivao Boga

Zaštićeni svjedok u slučaju trgovine organima Srba otetih na Kosovu tijekom sukoba 1998. i 1999. godine opisao je kako je u jednoj kući na sjeveru Albanije izvađeno srce jednog mladića radi prodaje na crnom tržištu.

Taj čovjek je u sinoćnjoj emisiji Radio-televizije Srbije opisao kako je s liječnicima sudjelovao u operaciji vađenja srca jednog mladića za koga kaže da je bio starosti oko 20 godina i da nije bio Albanac.

“Lijevu ruku sam stavio na njegove grudi i počeo rezati. Mladić nije bio Albanac, otimao se i dozivao boga. Pošto sam ga posjekao negdje na polovici počeo je vrištati i tu je izgubio svijest ili je umro”, rekao je zaštićeni svjedok.

Kako je naveo zaštićeni svjedok, predstavljen kao bivši borac Oslobodilačke vojske Kosova, srce je nakon vađenja stavljeno u jedan frižider, a potom vozilom marke volvo tamno zelene boje prebačeno na jedan aerodrom kod Tirane gdje je čekao mali privatni avion s turskom zastavom.

Zaštićeni svjedok je rekao da je u toj kući na sjeveru Albanije tijekom operacije vađenja srca tog mladića bilo prisutno više njegovih nadređenih iz OVK od kojih mu je jedan odao priznanje zbog toga što je uradio.

“Jedan od njih mi je rekao – ‘Svaka čast, takvi nam vojnici trebaju na Kosovu'”, rekao je zaštićeni svjedok, čiji je glas i izgled bio promijenjen tijekom emitiranja njegovog iskaza.

Tužitelj za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić rekao je sinoć u istoj emisiji RTS-a da je tužiteljstvo provjerilo izjavu zaštićenog svjedoka i da je smatra vjerodostojnom.

Vekarić je naveo da je taj svjedok tijekom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. bio srednje rangirani pripadnik OVK i da je “puno toga prošao” u borbi protiv pripadnika srpske policije i vojske.

Dodao je da međunarodni tužitelj John Clint Williamson može  provjeriti iskaz zaštićenog svjedoka srpskog tužiteljstva.

“Svjedoku verujemo jer smo ga 16 mjeseci provjeravali medicinski, procesno, pravno, geografski, vremenski, poligrafski. Bio je tamo gdje je govorio da je bio i radio to što je rekao da je uradio”, kazao je Vekarić.

Kako je naveo, očekuje se da tužitelj Williamson uskoro doći u Beograd.

Vekarić je rekao da srpsko tužiteljstvo “sada predaje palicu Williamsonu” i da želi da mu što prije postavi pitanje kada će stići rezultati toga što mu je dostavljeno.

Vekarić je ponovio da je zaštićenom svjedoku srpskog tužiteljstva ugrožena sigurnost, a ranije je ukazano da je bilo pokušaja da ga ubiju.

U izvještaju izvjestitelja Vijeća Evrope Dicka Martia, usvojenom u siječnju 2001. godine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, opisuje se trgovina ljudskim organima na teritoriji Albanije u vrijeme sukoba na Kosovu.

Marti je naveo i imena bivših gerilaca s Kosova, među kojima i Hashima Tachija, sadašnjeg premijera Kosova. Albanske vlasti odbacile su Martijeve navode da su se operacije obavljale na sjeveru Albanije.

Nakon usvajanja Martijevog izvještaja, Europska unija je imenovala američkog tužitelja Johona Clinta Williamsona na čelo međunarodne ekipe istražitelja.(Beta)