Published On: Sub, lip 5th, 2021

UŽAS, UŽAS, UŽAS: Pet tinejdžera na groblju silovalo maloljetnicu, snimku silovanja dijelili na društvenim mrežama, ona se potom ubila…

Belgiju je potresao slučaj grupnog silovanja 14-godišnje djevojčice koja je četiri dana nakon toga počinila samoubojstvo. Uhićena su petorica navodnih napadača, od kojih su troje maloljetnici, a oni su navodno snimke silovanja na groblju dijelili na društvenim mrežama.

“Internet silovanje” iliti objava nečije intime na svemrežju, uskoro će prema EU direktivama dobiti rigorozni pravni lijek.  U Hrvatskoj čak prednjače, B.AB.E. su već uradile prijedlog zakona koji ide u tom smjeru a koji se upućuje u parlamentarnu proceduru. Svi oni koji se na to odluče bit će suočeni s dugotrajnim zatvorskim kaznama. Slučaj koji dolazi iz Belgije na žalost, dogodio se prije uvođenja onog o čemu se priča. A u njemu se susreću dva kaznena djela. Serijsko silovanje, te objava istog na socijalnim mrežama. Teško je u ovom turobnom slučaju razumijeti zbog čega se točno žrtva ubila? Zbog samog čina napastovanja koji je doživjela, ili zbog onog što je potom uslijedilo – čin silovanja silovatelji su načinili viralnim.

Slučaj je potaknuo zakonodavce na promjene koje bi trebale omogućiti puno veće zatvorske kazne za počinitelje takvih zločina. Otac žrtve izjavio je, prema pisanju medija, da vjeruje da je samoubojstvo povezano s traumom silovanja i s otkrićem da su snimke objavljene na društvenim mrežama. Samoubojstvo se dogodilo 19. svibnja, a osumnjičeni su uhićeni ovoga tjedna. Dvojici među njima, koji su punoljetni, određen je jednomjesečni pritvor, a ostalima popravni dom zatvorenog tipa. Federalni belgijski ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne pozvao je zastupnike u parlamentu da izglasaju izmjene zakona koje će udvostručiti kazne silovateljima.

Za silovanje osobe mlađe od 14 godina kazna će biti povećana na 28 godina zatvora – rekao je Van Quickenborne, najavivši da će se u istraga tužiteljstvo i policija početi koristiti novim istražnim metodama poput korištenja tragova sline, a ne samo sperme, kao materijalnog dokaza. Tu novost u istragama je, kao pilot-projekt, najprije uvelo tužiteljstvo u Antwerpenu i pokazalo se da to dovodi do puno većeg broja osuđujućih presuda za silovanje, a sada ministar najavljuje ubrzanje i širenje tog pilot-projekta na čitavu Belgiju.

Prečesto smo ostavljali žrtve na cjedilu. Želimo učiniti sve što je moguće i pobrinuti se da budu bolje zaštićene – dodao je ministar pravosuđa Belgije. U Flandriji, belgijskoj pokrajini u kojoj se nalazi grad Ghent, ministar pravosuđa Zuhal Demir najavio je puno strože kazne za teška kaznena djela koja posljedično dovedu do smrti ili teških trauma žrtve.U usporedbi s tim cjeloživotnim traumama, počinitelji se prelako izvuku. Kao društvo i kao političari, moramo se odbiti pomiriti s time – rekao je Demir, prenosi Vecernji.ba./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x