Published On: Pet, pro. 14th, 2018
#3rd | By Desk

Užas u Neumu: Po jezeru Vrutak plutaju leševi svinja iz RS-a

Na adresu portala Dnevnik.ba u četvrtak su pristigle uznemiravajuće fotografije uginulih domaćih svinja koje plutaju ili se nalaze uz obale jezera Vrutak u neumskom zaleđu.

Na svakom od leševa mogu se primijetiti žute ušne markice na kojima se nalazi Jedinstveni identifikacijski broj gospodarstva na kojemu su svinje rođene. Prema riječima našeg čitatelja, radi se o svinjama koje su do Hutova uz koje se nalazi spomenuto jezero, doplutale iz susjednog entiteta Republike Srpske što je i jasno vidljivo na jednoj od markica.

Na istoj se vrlo lako može iščitati i JIBG pa bi se do domaćina gospodarstva koje baca svinje u vodne kanale moglo vrlo lako doći, no time bi se mogli pozabaviti organi zaduženi za održavanje sigurnosti.

Iz nadležnog inspektorata za kontrolu kvalitete općine Neum za Dnevnik.ba je  potvrđeno kako su nakon kontakta sa svim raspoloživim županijskim instancama zdravstvene zaštite i veterine došli do samo jedne sigurne informacije, a ona glasi – djelatnici HE Čapljina će tijekom današnjeg dana ukloniti uginule životinje sa područja jezera.

Jesu li iste kontaminirane kakvom zaraznom bolešću, te može li njihovo prisustvo ugroziti ribe jezera koje predstavlja jedno od najpoznatijih ribolovnih središta šireg okruženja, očito će ostati nepoznanica.

Razlog tome je, doznajemo iz nadležnih službi, loša ili nepostojeća suradnja sa susjednim entitetom.

Da stvar bude gora, ovo nije prvi put da Vrutkom plove strvine, a osim svinja u jezeru koje je zapravo umjetna akumulacija rijeke Trebišnjica izgrađeno za potrebe HE Čapljina, su se znali naći i odbačeni psi

Dosad se ovaj problem očito nikoga nije previše ticao, no stanovnicima Hutova kao i svima koji su vezani za spomenuto akumulacijsko jezero ovoga je puta dozlogrdilo te se opravdano pitaju – zar je moguće da živimo u državi koju je i smrad odbačene lešine prestao uznemiravati?