Published On: Čet, tra 6th, 2017

UŽAS: 13-godišnjak iz Idliba u kemijskom napadu izgubio 19 članova uže obitelji

Mazin Yusif ima 13 godina. Preživio je napad kemijskim oružjem u Idlibu, u kojem je stradalo najmanje 86 ljudi. Dan poslije vodio je reportera CNN-a kroz bolnicu u kojoj su zbrinuti njegovi preživjeli članovi obitelji.

Dječak je u napadu lakše ozlijeđen, zbog čega je završio na jednoj klinici u gradu Reyhanli na jugu Turske, zajedno sa još 30 Sirijaca.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako su žrtve na sebi imale znakove izloženosti bojnim otrovima. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kategorički je negirao napad kemijskim oružjem i okrivio “terorističke” grupe za pokolj. No, ono što je Mazin Yusuf pričao novinarima američke TV kuće, strahovito je odjeknulo u cijelom svijetu.

Kad je došao do bolničkog kreveta svoje bake, koja je bila prikopčana na kisik, ispričali su reporteru što su doživjeli prilikom napada.

“Oko sedam ujutro vojni su zrakoplovi započeli bombardiranje u kojem je stradala cijela naša obitelj”, kazala je 55-godišnjakinja.

Mazin je imao sedam godina kada je počeo ustanak u Siriji, a vjerojatno je veći dio njegovog života protekao u strahu od napada.

“Vidio sam eksploziju ispred kuće mog djeda. Otrčao sam u njihovu kuću bos i vidio djeda ugušenog”, rekao je dječak, dodavši da je onda dobio vrtoglavicu.

“Kad sam se probudio, našao sam se u krevetu, bez odjeće”, rekao je on, odražavajući bespomoćnost i zbunjenost.

Susjedi su ga, nakon što se probudio, obavijestili kako su u Turskoj. Tad su mu kazali kako mu je poginuo djed, rođaci i sva njihova djeca. Dječak se posve raspao kad je počeo nabrajati imena svih stradalih članova svoje uže obitelji.

U kemijskom je napadu izgubio 19 članova obitelji.