Uz visoke mjere zaštite održana božićna misa u pakistanskoj crkvi, nedavnoj meti IS-a

Zaštićeni snajperistima i specijalcima, kršćani su u ponedjeljak slavili božićnu misu u metodističkoj crkvi u Keti, glavnome gradu jugozapadne pokrajine Pakistana, nakon nedavna pokolja koji je počinila tzv. Islamska država (IS).

Vjernik koji je zadobio ozljede u napadu počinjenom 17. prosinca bio je na misi u ponedjeljak i briznuo je u plač kada se približio oltaru.

Na misi je bila i medicinska sestra Mahvash koja je u napadu izgubila majku.

Samoubojica se 17. prosinca raznio eksplozivom na vratima crkve i ubio devet, a ranio 30 osoba u toj crkvi u Keti u pokrajini Balučistan, jednoj od najnestabilnijih u Pakistanu.

Drugog  napadača ustrijelila je policija na ulazu u crkvu i time spriječila još veći pokolj, kazale su vlasti.

Misa na Božić održana je uz zadivljujuće mjere sigurnosti, piše agencija AFP. Na krovu zgrade bili su snajperisti, a okolicu su nadzirale jake snage specijalne policije.

Unatoč osiguranju, u crkvu je stiglo manje vjernika nego što je to uobičajeno za to doba godine, oko 250 dok je običavalo dolaziti 350 ljudi.

“Strah je teško prevladati tijekom mise”, priznala je Rukhsana Nazir, majka obitelji kojoj je šestero bliskih osoba ozlijeđeno u napadu.

U crkvu su na misu stigli i muslimanski velikodostojnici i političari kako bi iskazali solidarnost.

Međutim, kršćani sve glasnije traže pravo za nošenje oružja u crkvi, a čini se da tu zamisao prihvaća visoki kler, jer je biskup za Karači-Balučistan rekao da policija traži dragovoljce spremne primiti poduku u rukovanju oružjem.

Kršćani čine manje od 2 post stanovništva Pakistana, druge muslimanske zemlji po broju stanovniku, 207 milijuna, ali su godinama izloženi snažnoj diskriminaciji, napose na radnom mjestu. Mogu biti optuženi i za bogohuljenje za što je u Pakistanu zapriječena smrtna kazna.

Kao i druge vjerske manjine i kršćani su već godinama meta oružanih islamističkih skupina. U 2013. u napadu na crkvu u Pešavaru ubijene su 82 osobe, a 2016. godine samoubojica je u parku u Lahoreu, drugome najvećem gradu u zemlji, na Uskrs ubio 70 osoba, a među njima mnogo djece.

( politika24 / Hina )