Uvredljiva izjava Boba Dylana o Hrvatima odvela sud u raspravu o Oluji

Bob Dylan izbjegao je kazneni progon u Francuskoj zbogkontroverzne izjave o Hrvatima u intervjuu za magazin Rolling Stone, no o njegovoj izjavi da crnci mogu “osjetiti” rasista “baš kao što Židovi mogu osjetiti nacista, a Srbi Hrvata” ipak se jučer raspravljalo puna četiri sata na sudskom ročištu u Parizu, u predmetu u kojem je optužen izdavač francuskog izdanja Rolling Stonea Michel Birnbaum.

Iako je optuženik ranije najavio sudu da će pozvati Dylana kao svjedoka, to ipak nije učinio i čitavo suđenje odvija se bez umjetnika čija je izjava u osnovi samog spora. Presuda će biti izrečena 16. lipnja, odlučeno je jučer.

Odgovornost izdavača

– Zadovoljan sam jer ovo je prvi put u Francuskoj da se netko mora pravdati pred sudom zato što je uvrijedio Hrvate. To neka bude lekcija drugima – rekao nam je sinoć nakon ročišta Ivan Jurašinović, francuski odvjetnik hrvatskog porijekla koji je podnio tužbu uime Predstavničkog vijeća hrvatskih ustanova i zajednice Francuske (CRICCF).

Jurašinović je jučer očekivao da će se Bob Dylan možda pojaviti kao svjedok jer je optuženi Birnbaum ranije, na pripremnom ročištu, najavio da će ga zvati kao svjedoka, no jučer se ispostavilo da ga nije pozvao. Da ga je zvao, Dylan bi se morao odazvati i objasniti što je mislio svojom izjavom, jer je neodazivanje na poziv za svjedočenje u kaznenom predmetu pred francuskim sudom također, prema riječima odvjetnika Jurašinovića, kazneno djelo. No, Dylan nije pozvan, a večer prije ročišta svirao je na koncertu u St. Louisu u SAD-u, dok večeras svira u Milwaukeeju.

Prijava protiv Boba Dylana, kojemu je pravo ime Robert A. Zimmerman,podnesena je 2013. na temelju francuskih antidiskriminacijskih zakona zbog “javne uvrede i poticanja mržnje” na račun Hrvata. U razgovoru objavljenom 2012., legendarni američki rocker je izjavio: “Ako u svojoj krvi imate (naslijeđe, op.a.) robovlasnika ili pripadnika Ku Klux Klana, crnci to mogu osjetiti. To ostaje do današnjih dana. Baš kao što Židovi mogu osjetiti nacističku krv ili kao što Srbi mogu osjetiti hrvatsku krv”.

Predistraga je otvorena u prosincu 2013., a u travnju 2014. predistražni sud odlučio je da neće podići optužnicu protiv Dylana, već protiv Michela Birnbauma, izdavača magazina Rolling Stone. To je obrazloženo tvrdnjom da Dylan nije odobrio objavu intervjua u francuskom, već samo u američkom izdanju magazina, pa je iz toga zaključeno da odgovornost leži na francuskom izdavaču.

Josipović zvao Dylana

On se jučer branio tvrdnjom da je Dylan umjetnik i pjesnik te da su njegove riječi, pa i one u spornom intervjuu, jedna vrsta poezije. Njegov odvjetnik pozvao se, među ostalim, i na presudu Međunarodnog suda pravde po međusobnom tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

– Spomenuo je i zločine u II. svjetskom ratu, ali puno više su spominjali Oluju. Čak je i sutkinja pitala što Hrvati slave 5. kolovoza, pa smo morali objasniti da je to nešto opravdano, čisto, da je i Haaški sud presudio da je vojno-redarstvena akcija Oluja bila legitimna akcija – kaže odvjetnik Ivan Jurašinović. Optuženi izdavač francuskog Rolling Stonea otkrio je još jedan zanimljiv detalj: rekao je da je Ivo Josipović, dok je bio predsjednik RH, pokušao nagovoriti Boba Dylana da dođe na razgovor i da se u razgovoru s hrvatskim predsjednikom ili ispriča ili nekako drukčije izgladi spornu izjavu. Birnbaum je dodao kako je i on trebao biti pozvan na taj sastanak, ali je Dylan odbio u tome sudjelovati, pa od toga nije ništa bilo.

Hrvatska udruga u Francuskoj traži simbolično obeštećenje u visini jednog eura i važnije im je da se Dylanova izjava osudi kao uvreda i poticanje na mržnju, te da to jasno bude objavljeno u magazinu. Odvjetnik Jurašinović jučer je uoči ročišta bio znatiželjan da čuje što će tražiti tužiteljica. Francuski Hrvati samo su pokrenuli kazneni postupak, no taj postupak vodi tužiteljstvo čija je predstavnica na ročištu morala dati mišljenje o tome na koji način želi da se u ovom slučaju primijeni kazneni zakon.

– Tužiteljica je rekla da se radi o jako osjetljivom predmetu i bila je prilično umjerena. Nije jasno rekla smatra li da je počinjeno kazneno djelo. Rekla je da sud to treba odlučiti – prepričava odvjetnik Jurašinović.

Izdavač francuskog Rolling Stonea Michel Birnbaum nije jučer odgovarao na pozive ie-mail poruke novinara Večernjeg lista. Tužba francuskih Hrvata protiv Dylana i magazina Rolling Stone izazvala je veliku medijsku pažnju u Francuskoj i u svijetu, dijelom i stoga što je Dylan poznat kao borac za građanska prava i slobode, a istraga je silom francuskih zakona pokrenuta samo nekoliko dana nakon što je u Parizu primio najviše kulturno odlikovanje Francuske, Legiju časti.