Srijeda, 24 travnja, 2024

Uvozili meso pa ga prodavali Turcima kao ‘made in BiH’

Must Read

Afera je otkrivena kada su proizvođači počeli isporučivati meso iznad ukupne proizvodnje goveđeg mesa u BiH, piše Večernji list BiH

Državna policijska agencija (SIPA) započela je istragu o navodima kako su bosanskohercegovački proizvođači i trgovci mesa zloupotrijebili sporazum koji je postignut s Turskom o izvozu tako što su umjesto domaćeg, izvozili meso koje su prethodno po nižim cijenama nabavljali u inozemstvu. Kako doznaje Večernji list BiH , nova velika afera otkrivena je kada su predstavnici turskih vlasti utvrdili da su količine mesa koje bosanskohercegovačke kompanije izvoze mnogo veće od onih koje su u stanju proizvesti domaći uzgajivači stoke.

Potpora zbog poplava

Ovaj je posao bio dio potpore vlasti Turske prema BiH kako bi potaknule domaće proizvođače nakon poplava koje su prije godinu i pol dana opustošile zemlju. Dogovoreno je da se BiH omogući izvoz mesa po bescarinskim uvjetima, ali s kvotama od 15.000 t, što je jako veliko i u ovome trenutku nedostižno za BiH. U međuvremenu su gotovo opustošene farme, uglavnom proizvođača goveđeg mesa, za koje i postoji najveće zanimanje. Jedan od izvoznika mesa Kasim Selimović iz Tuzle nedavno je potvrdio kako postoje slučajevi uvoza jeftinijeg i mesa bez utvrđenog zemljopisnog podrijetla kako bi se ostvarila mnogo veća zarada. U međuvremenu su turski stručnjaci stigli u BiH kako bi pomogli domaćim uzgajivačima, ali i prerađivačima mesa, pravilno provoditi cijelu proceduru od samoga klanja do iskoštavanja mesa i pakiranja. I oni su utvrdili kako meso nije domaćeg podrijetla s obzirom na to da je na sebi imalo pogrešne ili uopće nije imalo ušne markice koje potvrđuju podrijetlo. Bh. vlasti su, u dogovoru s turskim vrhom, pokušale zataškati ovu aferu o lažnom uvozu mesa radi izvoza. Pri tome su pojedini uzgajivači, ali i prerađivači mesa, počinili više prekršaja, među kojima je i izbjegavanja plaćanja obveza prema državi, ali i kršenje sporazuma između BiH i Turske s obzirom na odredbe da moraju izvoziti meso proizvedeno u BiH. Na sastanku predstavnika Vanjskotrgovinske komore Turske i BiH predstavnici turskih vlasti su poručili kako će inzistirati na prekidu sporazuma i ukidanju kvote od 15.000 t mesa, no u međuvremenu je službena politička Ankara ipak zauzela politički stav da se nastavi posao s bh. proizvođačima mesa, ali je zatraženo provođenje istrage tko zloupotrebljava procedure, piše Večernji list BiH.

Uspjeh ili fijasko

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u više je navrata realizaciju ovoga posla s Turskom isticao kao veliki uspjeh vlasti, no sada cijeli posao prijeti propasti i predstaviti se kao velika afera koja bi imala dalekosežnije posljedice. Naime, zbog drastičnog povećanja izvoza mesa, višeg od 300 posto, veliki promet ostvarile su zračne luke u Banjoj Luci i Sarajevu, a u planu je bilo otvaranje i onih u Mostaru i Tuzli. Svi bi oni puno izgubili zaustavljanjem ovoga posla. Sličnih afera bilo je ranije s uvozom mesa iz Argentine i Rusije koje je doslovno desetljećima bilo zamrznuto u robnim rezervama ove zemlje, ali i s uvozom doslovno mesnog otpada. I predstavnici Rusije su u više navrata tražili objašnjenje o količinama koje se izvoze iz BiH sumnjajući da je povrće i voće proizvedeno u ovoj zemlji.

 

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x