Published On: Čet, ruj 12th, 2013

Uvođenje središnje mature u BiH: Odgovorite točno na pitanje tko je bio agresor u BIH?

Rezultati završne konferencije projekta “Jačanje institucionalnih kapaciteta Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje“, koji je financirala EU u iznosu od pola milijuna eura prezentirani su danas u Mostaru.

Po riječima slovenskog veleposlanika u BiH Iztoka Grmeka, radi se o visoko profesionalnom twinning projektu koji postavlja novi obrazovni sustav u BiH čijom bi primjenom naši učenici bili više kompatibilnI s učenicima koji se obrazuju u EU.

Veleposlanik smatra kako je glavna poruka projekta da u BiH treba postaviti obrazovni sustav koji će imati elemente koji su u Sloveniji već provedeni i koji su pokazali dobre rezultate tim više što slovenski učenici na raznim međunarodnim testiranjima uvijek donose dobre rezultate, kao i zbog činjenice da su dvije zemlje godinama u bivšoj Jugoslaviji imale isti obrazovni sustav.

Direktor Zavoda za školstvo Republike Slovenije i vođa projekta Gregor Mohorčičkazao je kako su eksperti iz Slovenije pomoću ovog projekta željeli svoje iskustvo prenijeti na Agenciju u BiH koja, po njegovom mišljenju, mora raditi na sistemskoj razini jer je ona i zadužena za sistemsko rješenje koje mora da ponudi različitim organima školstva u BiH, što radi i slovenska agencija.

Povijest školskog sustava nam je slična, odnosno imali smo isti školski sustav, samo što smo ga mi malo okrenuli i radili na njemu s ekspertima iz inozemstva, a sada naša iskustva podijelili i s ekspertima iz BiH“, kazao je Mohorčič, dodavši kako je sada na Agenciji iz BiH da to primijeni u praksi te dalje radi sa školama, profesorima i ostalim prosvjetnim djelatnicima.

Govoreći o projektu, ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Maja Stojkić kazala je kako je tijekom projekta koji je započeo u lipnju prošle godine, uz ostalo, rađeno na institucionalnom jačanju stručnih savjetnika agencije.

Uz to, rađeno je i na pripremi eksterne mature, što je rezultiralo već napravljenim smjernicama za provedbu te mature.

Također, prvi put se radilo na zajedničkoj jezgri nastavnih planova i programa temeljenim na ishodima učenja, a ne na sadržajima, zaključila je Stojkićeva.

Direktor Državnog ispitnog centra iz Slovenije Darko Zupanc istaknuo je kako je njegova institucija tijekom projekta najviše radila na mogućnostima uvođenja centralne mature u BiH.

Naglasio je kako nije siguran što će biti s uvođenjem centralne mature na području čitave BiH jer će takva odluka morati biti donesena na višoj, odnosno političkoj razini. Inače, Slovenija već 18 godina ima centralnu maturu što se pokazalo kao jako uspješan projekt.

Ako nema centralne mature znanja učenika iz BiH i drugih zemalja se ne mogu mjeriti“, kazao je Zupanc.

Eksperti iz obrazovanja smatraju kako bi se uvođenjem centralne mature u nekoj bližoj budućnosti možda osiguralo priznavanje naših diploma u drugim državama, kao što je npr. Slovenija.

Inače, na projektu su radili eksperti iz Slovenija, Velike Britanije, Nizozemske i BiH, a današnju konferenciju organizirali su, uz Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH i agencije za školstvo iz Slovenije.