Published On: Sri, srp 31st, 2019

“Uvijek histerično Sarajevo napravi prvorazrednu političku problematiku”

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović rekla je da neformiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine predstavlja namjernu blokadu, što je nepotrebna situacija za Republiku Srpsku koja ne želi biti dio ambijenta u kojem se ne može ništa produktivno uraditi.

Cvijanović je rekla da SDA voli stalno blokirati, uvjetovati i izmišljati uvjete koji nisu uvjeti.

“Što god pokušate uraditi – naiđete na milijun barijera, kada god hoćete riješiti neko praktično pitanje – nemate sugovornike, kada god iskažete neku svoju potrebu – histerično Sarajevo napravi prvorazrednu političku problematiku. To je ambijent u kojem je teško funkcionirati”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je stabilan sistem u entitetu koji ima stabilan budžet i izvršava obaveze prema svojim građanima, a njene institucije znaju štorade.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira da nema tko pogledati revizorske preporuke za institucija BiH za 2018. godinu jer nisu formirane institucije u Sarajevu, Cvijanović je rekla da neformiranje vlasti na razini BiH predstavlja namjernu blokadu jer NATO nije stvarni uvjet nego izmišljena tema.

Ona je navela da je mnogim strancima danas jasno da to nisu nikakvi uvjeti i stvarna opredjeljenja kada je riječ o NATO-u.

“NATO nije stvarni uvjet, već izmišljena priča i tema da bi se moglo dovoljno dugo odugovlačiti sa uspostavljanjem institucija i provođenjem izbornih rezultata. Zadovoljna sam u svemu tome što u Republici Srpskoj vlada apsolutni red, jer imamo uspostavljene institucije i odmah smo sproveli izbornu volju građana”, dodala je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je Vlada RS-a formirana još pred kraj prošle godine, da je usvojila budžet i sve ostale strateške dokumente.

“FBiH još nema novu vladu, na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine još nemamo nikakva prava kretanja. Zarobljenici smo raznih situacija, a prvo je da SDA voli stalno blokirati, uvjetovati i izmišljati uvjete koji nisu uvjeti”, rekla je Cvijanović.

Ona je navela da je ovaj bh. entitet zarobljenik dok čeka sve njihove izbore i reizbore i određene stvari u njihovim političkim grupacijama, dok sačeka da “riješe svoje odnose u FBiH u kojoj uvijek postoji neki nered”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare