Published On: Ned, stu 18th, 2018

UTJECAJ TURSKE NA BIH Njemački “Die Welt”: Erdoganizacija Balkana

Alija Izetbegović i Erdogan su obojica pod utjecajem učenja ‘Muslimanske braće’, sjedili su u zatvoru zbog svog angažmana na polju političkog islama i obojica su stvorili moćne partije u čijem je centru politički islam – AKP u Turskoj i SDA u BiH.

„Turska ulaže mnogo novca kako bi podržala islam u Bosni i Hercegovini te da bi ponovno izgradila svoju osmansku baštinu. Međutim, Turska ne samo da financira džamije, nego investira u energetski sektor, infrastrukturu, banke i telekomunikacijski sektor. Radi se o utjecaju i moći”, piše autor članka pod nazivom “Erdoganizacija Balkana” koji je objavljen u njemačkom listu “Die Welt”, prenosi DW.

“Turska državna organizacija za razvoj „TİKA” je uložila 70 milijuna eura u ovu osiromašenu zemlju. Organizacija ima svoje sjedište u Sarajevu, samo pet minuta hoda od Careve džamije. Ova organizacija je implementirala preko 850 projekata u BiH. ‘Želimo samo pomoći i sprovesti naše projekte neovisno o etničkoj pripadnosti ili religioznim uvjerenjima ljudi’, govori Omer Faruk Alimci, voditelj organizacije. Ali Turska nije ni u prvih pet kada je riječ o poslovnim partnerima i drugim investitorima u BiH. To se s jedne strane može i drugačije shvatiti: Turska dosta polaže na islam, jer zemlji ekonomski ne mogu puno ponuditi.

Iz Briselu ovakvu situaciju promatraju s brigom, jer regija u budućnosti treba da pristupi Evropskoj uniji”, piše autor teksta Krsto Lazarević i nastavlja:

“U BiH vlada liberalni islam. Hoće li se to promijeniti zbog utjecaja Turske? Ultranacionalistička stranka BPS je jednostavno kopirala logo AKP-a i preuzela neke sadržaje ove stranke. Na popisu stanovništva 2013. godine 50,7 posto stanovništva se izjasnilo da su islamske vjeroispovijesti. Time je BiH prvi puta u povijesti postala država većinskog muslimanskog stanovništva. Mnogi od njih su razočarani. Prema njihovom mišljenju, Zapad dijeli odgovornost za masakr u Srebrenici.

Jedan čovjek upravo od toga pokušava profitirati. On je u svibnju posjetio Sarajevo i tamo održao predizborni skup. Sa kritikama u Sarajevu, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, nije morao računati. Bošnjački član Predsjedništva BiH i najmoćniji bosanski političar u zemlji ga je na predizbornom skupu predstavio tako što je rekao da ga je ‘Bog poslao na zemlju’ i time uzdrmao sekulariste, Srbe, Hrvate i prozapadne snage u zemlji.

Alija Izetbegović i Erdogan su obojica pod utjecajem učenja ‘Muslimanske braće’, sjedili su u zatvoru zbog svog angažmana na polju političkog islama i obojica su stvorili moćne partije u čijem je centru politički islam – AKP u Turskoj i SDA u BiH.

Na turskoj državnoj televizija TRT trenutno se prikazuje i serija pod nazivom „Alija”, u kojoj se slavi život Alije Izetbegovića, bez da se suzdržava od uznemirujućih povijesnih činjenica.

Koliko je duga Erdoganova ruka, na svojoj koži je osjetio i učitelj Mehmed Bajraktarević, koji je radio kao voditelj dječjeg hora “Sultan Fatih”. Njega je pozvao turski veleposlanik i javio mu da više neće upravljati ovim horom, jer je optužen da je pripadnik Gulenovog pokreta, kojeg Erdogan krivi za pokušaj državnog puča 2016. godine.”

“Od tada Bajraktarević nema posla”, zaključuje autor teksta, prenosi dnevnik.ba

 

 

 

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare