Utakmica Hrvatska – Srbija srezala potrošnju struje za tri HE Lešće

ZAGREB – Ravnoteža – to je ono što se svakog dana i svakog sata u danu nastoji postići u tvrtki Hrvatski operator prijenosnog sustav. Posao zaposlenih u tom HEP-ovom poduzeću između ostalog je uravnotežiti proizvodnju i potrošnju električne energije u svakom trenutku dana i noći. Struja se ne može skladištiti, poput nafte ili plina. Ne može se proizvesti u veljači kako bi se trošila u srpnju. Zato prateće službe i dispečeri HOPS-a i procjenjuju potrošnju za svaki dan posebno i za svaki sat u danu. Tako se razlikuju potrošnje radnog od neradnog dana. Potrošnja u ponedjeljak nije ista kao petak, neradni dani imaju nižu potrošnju od radnih, odnosno vikend potrošnja je priča za sebe.
Plan potrošnje, koji je zapravo istodobno i plan proizvodnje, napravljen je dan unaprijed za svaki sat narednog dana. Javljaju se odstupanja od plana. Njih nije moguće potpuno izbjeći i na njih utječu temperatura zraka, oblačnost, vjetar i – posebni događaji koji se prenose na TV-u. To može biti prijenos nogometnog susreta, ali i popularna sapunica koju građani masovno prate.
U petak, 22. ožujka odigrana je dugo iščekivana nogometna utakmica reprezentacija Hrvatske i Srbije i po potrošnji električne energije moglo se vidjeti da građani odstupaju od svojih navika. Usporedba tog petka kad se igrala utakmica, s istim danom prethodnog tjedna pokazuje da se građani nakon utakmice “zanemarili” uobičajene poslove. Ovakva usporedba je gruba uz određene manjkavosti, napominju u HOPS-u, no ipak daje neke informacije o ponašanju velikog broja ljudi za vrijeme nogometnog susreta.
Cijeli je taj dan, s obzirom na nešto toplije vrijeme, potrošnja bila manja u usporedbi s prethodnim tjednom. No, nakon 20 sati, što je u ožujku druga špica potrošnje u danu, opterećenje je bilo znatno, za čak stotinjak megavata, manje nego tjedan dana ranije. To je ekvivalent trostrukoj snazi hidrocentrale Lešće ili dvostrukoj snazi hidrocentrale Gojak, kad rade na punom opterećenju sa svim generatorima.
Potrošnja energije (struje) iz sata u sat točno može pokazati koji su događali u stanju malo “usporiti” Hrvatsku, bilo da je riječ o sportskim ili nekim drugim događajima koji građane ponukaju da ostave sve drugo i sjednu pred televizore.
Nije samo nogomet spuštao potrošnju električne energije u Hrvatskoj ispod uobičajenih razina. Građane su za televizore prikovali i rukometaši, pogotovu kad se igralo finale Svjetskog prvenstva u Zagrebu, ili kad im se organizirao doček nakon osvojene zlatne medalje u Ateni. A uobičajeni dnevni poslovi znali su se zanemari i kad je Janica Kostelić osvojila četiri medalje na zimskim olimpijskim igrama u SAD-u pa joj je u glavnom gradu organiziran doček.J.Marić