Published On: Pet, ruj. 14th, 2018
#3rd | By Desk

U susret Memorijalu: ” Ime Bože Gagro i danas odzvanja, s njim su otišli mnogi naši snovi i ciljevi”

“Radi se od najmasovnijem natjecanju za ovaj uzrast gdje ćemo ove godine imati 600 djece s preko 1200 startnih mjesta iz 25 klubova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovaj memorijal, kako za AK Brotnjo, tako i za općinu Čitluk,regiju Brotnjo i cijelu BiH, ima veliki značaj. Prije svega služi kao poticaj mladima da se bave sportom i to kraljicom sporta – atletikom, ali služi i za promociju cijele regije “, kazao je Ubiparip za Dnevnik.ba.

Dodao je da je Atletski klub Brotnjo jedini klub u BiH, a i šire, koji ima tako dugu tradiciju održavanja ovakvog međunarodnog natjecanja te izrazio osobitu zahvalnost upravi kluba i svim ljudima dobre volje koji su na bilo koji način pomogli da se miting održava toliko godina.

Miting je pokrenut 2006.godine, dok je u klubu djelovao njegov utemeljitelj, prvak Bosne i Hercegovine u skoku u dalj i troskoku – Bože Gagro. Uz nekoliko prijatelja, Gagro je 2006. osnovao klub, napravio atletsku stazu, a veliki uspjesi čitlučkih atletičara stigli su već u prvoj godini.

Nažalost, Bože Gagro sa suprugom i suradnikom, poginuo je u svojoj 46.godini u prometnoj nesreći u Zagrebu 14.prosinca 2009.godine. Bila je to tragedija koja je odjeknula u cijeloj regiji, a posebno je odjeknula vijest da je kćer Anamarija donirala majčine organe i time spasila nekoliko života. Za to humano djelo, na Večernjakovom pečatu 2010.godine, Anamarija je proglašena humanistom godine. Sinovi Ivan i Ante, poput oca, nižu nagrade i priznanja na svim atletskim natjecanjima. Ivan Gagro postao je prvak Hrvatske 2012.godine, dok je Ante Gagro 2016. postao državni prvak BiH u bacanju diska.

U broćanskom kraju, Gagro je ostao upamćen kao uspješni gospodarstvenik, ali prije svega veliki humanist, dobročinitelj i čovjek velikog srca.  Kao takvog ga se sjećaju i njegovi bivši atletičari, danas mahom diplomirani studenti i već zaposleni mladi ljudi, koji se ipak rado sjete da su bili dio lijepe atletske priče koju je pokrenuo upravo Bože Gagro.  Jedna od njih, Marija Lesko, u razgovoru za Dnevnik.ba biranim riječima prisjetila se svog bivšeg trenera.

“Kad se spomene atletika u našem kraju, svi se sjete našeg Bože. Odzvanja to ime diljem BiH i Hrvatske. Kada protrčim kroz svoje selo, često čujem riječi – tako je i pokojni Bože. Jama za skok mu bile njive među vinogradima, a staza za trčanje puteljci koji vode u polje”, kazala je Lesko te dodala da je upravo on Hercegovini “darovao” atletiku, a jedan mali hercegovački grad dobiva atletsku stazu i dvoranu.

Lesko je istaknula da, zahvaljujući Gagri, Čitluk danas ima mjesto gdje će mnogi mladi ostvariti prve korake ka uspjehu, gdje će skupiti mnogo lijepih trenutaka i uspomena.  “Ipak je lijep prizor vidjeti mlade na jednom mjestu, a da to nije kafić”, dodala je.

Marija Lesko atletikom se bavi dugih 13 godina, a 2009. jedna je od onih koje sigurno pamti, kao i  nekolicina ostalih atletičara. “Njegov iznenadni odlazak je utjecao na klub i cijelu ekipu. Otišli su s njim mnogi naši zajednički snovi i ciljevi. Lijepo se sjetiti kako se taj čovjek veselio našim rezultatima. Njegova ljubav za sport bila je toliko velika i iskrena, neprestano je prizivao mlade, među kojima sam bila i ja. Srećom, tu je naš trener Bojan i ekipa koja uspijeva očuvati temelje i graditi uspjehe”, kazala je. Marija se još 2003.godine polako upušta u “atletske vode”  koje traju dan danas.

Bože je za nju već odavno – legenda. ” Još uvijek se rado zaputim na stazu, tu je ostao dio mene i uspomena. Danas kad sam odrasla, shvaćam koliko je bitno mladima pružiti neko zdravo ozračje, sportsko druženje. Zahvaljujući Boži, to je Hercegovina dobila. Hvala mu za AK Brotnjo”, zaključila je razgovor za Dnevnik.ba Marija Lesko.

Atletski miting nazvan je po Boži Gagri 2010.godine, a ovogodišnji, trinaesti po redu, započinje sutra na stadionu Bare u 13 sati.

A.Sušac / Dnevnik.ba

Pošalji ovaj članak prijateljima: