Published On: Čet, lip. 7th, 2018

U HERCEGOVINI SE GOVORI HERCEGOVSKIM: 20 hercegovačkih općina spore naziv “bosanski jezik”

Kako piše trebinjski portal dvije trećine načelnika od 20  hercegovačkih općina podnijelo je apelaciju Ustavnom sudu BIH u kojoj spore ustavnost imena “bosanski jezik” te isti naziv u svom dopisu smatraju neustavnim, i diskriminatorskim po južnu, stariju pokrajinu BIH. Hercegovinu.

U apelaciji se između ostalog traži, uvođenje termina bosansko-hercegovski jezik, ili uvođenje, zasebnog termina “hercegovski jezik”, koji bi bio ravnopravan bosanskom.

Kako piše portal , apelacija neće biti objavljena prije Deklaracije o hercegovskom jeziku, koja će biti pročitana u Ljubuškom, na rođendan hercegovačkog hajduka, junaka, i prosvjetitelja Mihaila Ljubibratića.

Općine Trebinje i Ljubuški, navodi se, donijele su i zajedničku deklaraciju o bratimljenju.

Ljubuški će tako dobiti ulicu Mihaila Ljubibratića, vođe Hercegovačkog ustanka dok će Trebinje dati ulicu Don Ivanu Musiću.

U obe općine bit će pripremljen stručni simpozij o životu i djelu velike Žane Merkus, vjerojatno najveće heroine koja je hodala Bosnom i Hercegovinom. Preteče svakog europskog feminizma.

Pretpostavlja se da će Merkusova dobiti i spomenike u ova dva grada.

Ovu inicijativu pozdravila je i gradska uprava Grada Nikšića kao i Herceg Novog, u crnoj gori, s priopćenjem da se u Nikšiću i Novome nikad nije govorio bosanski jezik, nego da se tu od pamtivjeka, otkada je života na zemlji, pričao samo hercegovski jezik.

Pitali smo i građane Mostara što misle o ovoj inicijativi, na naš upit g. Muratu Sučiću, odvjetniku iz Fejićeve, priča li on bosanskim ili hercegovskim jezikom, kazao nam je – kakav vam je to, kobiva, “bosanski” jezik? To se ovde koliko znam, priča samo na televiziji.

*Na naš upit Darku Brkanu, s portala raskrinkavanje.ba, što ima reći na ovaj tekst, on se samo zarumenio u obrazima.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer