Published On: Sri, pro 23rd, 2020

USTAVNI SUD: Krizni stožer je paravlada. Diktatura. Trenutne odredbe nemaju pravno pokriće.

Na osnovu Apelacije koju je uputio HRS, Ustavni sud je odlučio kako je ograničavanje kretanja stanovništva od 23 do pet sati protuustavno i dan je rok od 30 dana da se poduzmu aktivnosti oko usklađivanja predmetnih odluka/naredbi sa Ustavnom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Na osnovu Apelacije koju su podnijeli HRS-ovci Ivan Džalto, Dario Hrkać i Slaven Raguž, Ustavni sud je konstatirao kako Naredbe Federalnog kriznog stožera od 9. studenog 2020. godine predstavljaju nesumnjivo ‘miješanje’ u pravo na slobodu kretanja iz člana 2. Protokola broj 4. uz Europsku konvenciju.

Sud je konstatirao da BiH nije pratila praksu drugih zemalja koje su uskladile svoje zakone i regulirale putem novih zakona novonastalu situaciju vezano za COVID-19, nego su koristile postojeće zakonske akte, što je dovelo do toga da se “reduciranom segmentu izvršne vlasti čije je djelovanje u osnovi po svojoj prirodi privremenog karaktera”, misleći na tzv. Krizni stožer, dao preširok okvir djelovanja bez adekvatne kontrole, što je dovelo u pitanje vladavinu prava.

Ustavni sud podsjeća da su neograničene ovlasti izvršne vlasti (de iure ili de facto) jedna od glavnih opasnosti demokratskom poretku, te da kao takve predstavljaju obilježje apsolutističkih i diktatorskih sustava. Javna sigurnost se može učinkovito osigurati samo u demokraciji koja u potpunosti poštuje vladavinu prava.

To prvenstveno zahtijeva parlamentarnu kontrolu, a potom i sudsku kontrolu postojanja i trajanja proglašene izvanredne situacije kako bi se izbjegle zloupotrebe

Uobičajena je praksa u demokratskim sistemima da u ovakvim situacijama zakonodavno tijelo prethodno prenese svoje nadležnosti na izvršnu vlast ili naknadno odobri postupanja izvršne vlasti s kojima se dovodi u pitanje ograničavanje ljudskih prava. U BiH to nije slučaj.

Uz to, za izdavanje tzv. Naredbi pozivalo se na Zakone koji tretiraju rad zdravstvenih ustanova, no, Ustavni sud se ogradio od ocjene je li uopće ovaj zakon prigodan kao podloga ovim mjerama. Slijedom svega ovoga, Ustavni sud je utvrdio kako je izvršna vlast prekršila Ustav, naloživši usklađivanje odluka s kojim se ograničavaju ljudska prava sa ovom odlukom Ustavnog suda”, priopćeno je iz Hrvatske republikanske stranke. /HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>