Published On: Pon, velj 7th, 2022

USTAVNI SUD BiH ZA HMS: Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila odluku Ljubić

Prema posljednjem Izvješću o izvršenju odluka, koji je Ustavni sud BiH usvojio 26. siječnja 2022. godine, Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila odluku U 23/14 od 1. prosinca 2016. godine”, stoji u odgovoru Ustavnog suda BiH na upit Hrvatskog Medijskog Servisa je li PS BiH izvršila presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

Zbog konstantnog obmanjivanja javnosti od strane pojedinih bošnjačkih političara i stranih lobista, novinar Hrvatskog Medijskog Servisa Branimir Galić dostavio je Ustavnom sudu BiH, temeljem članka 11. Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini upit sljedećeg sadržaja:

“Ovim putem podnosim zahtjev da mi se dostavi informacija je li Parlamentarna skupština BiH izvršila Odluku Ustavnog suda BiH broj U23/14 od 1. prosinca 2016. godine i sukladno Pravilima Ustavnog suda BiH dostavila obavijest Ustavnom sudu BiH o provođenju navedene Odluke”, stoji u pisanom zahtjevu Hrvatskog Medijskog Servisa Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U nastavku pročitajte cjeloviti zahtjev za pristup informacijama koji je dostavljen Ustavnom sudu BiH.

U nastavku donosimo cjelovit odgovor Ustavnog suda BiH na upit HMS-a.

“U predmetu broj U 23/14, koji se tiče ocjene ustavnosti pojedinih odredbi Izbornog zakona BiH, Ustavni sud BiH je 6. srpnja 2017. godine donio rješenje kojim je, između ostalog, utvrdio da Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila raniju odluku Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. godine. Nakon toga, 1. i 27. veljače 2019. godine, Ustavnom sudu su dostavljene informacije Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH o poduzetim koracima u cilju izvršenja ove odluke.

Prema posljednjem Izvješću o izvršenju odluka, koji je Ustavni sud BiH usvojio 26. siječnja 2022. godine, Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila odluku U 23/14 od 1. prosinca 2016. godine”, stoji u odgovoru Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim odredbe izbornog zakona o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, te naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od šest mjeseci izmjeni neustavne odredbe. Kako se to nije dogodilo, Ustavni sud je izbrisao sporne članke.

Nakon što je ustavni sud izbrisao sporne članke, austrijski stručnjak za ustavno pravo Joseph Marco je izišao u javnost s tezom da je time presuda Ljubić provedena te da o njoj više ne treba raspravljati.

Argumentaciju ovog Austrijanca objeručke je prihvatio Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH.

“Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu ‘Ljubić’ već je provedena, jer su stavljene izvan snage sporne odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što je riješilo Središnje izborno povjerenstvo BiH donoseći svoje uputstvo o popunjavanju Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine”, stoji u non-paperu koji je Komšić koncem ožujka prošle godine dostavio ministrima vanjskih poslova Europske unije.

Međutim, na žalost Komšića i njegovih istomišljenika, iz odgovora Ustavnog suda BiH na upit HMS-a i više je nego jasno da Parlamentarna skupština BiH nije provela odluku Ljubić./B. G.

guest
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kresimir !.!!!!
Kresimir !.!!!!
3 mjeseci prije

Bali,nska posla…….

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!!!
3 mjeseci prije

ovi su specijalni nadbaliđžani

Lipo Lastovo
Lipo Lastovo
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Specijalni Klintonovi i McCainovi nadbalidzani.Dali najvise dragovoljaca prema broju pucanstva i vise Sirijskih muslimana pobili nego sto su HB branioci ikad muslimana u BIH. Samo se ih malo vratilo. Za….no Vladino zrakoplovstvo. Sad Kiseljak kaze hanumi: Hrani sina pa salji na vojsku Sirija se umirit nemoze.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

zajogunilo se to .. nećete bando

Milano
Milano
3 mjeseci prije

Sve muslimanske laži dolaze na naplatu – ako usvoje novi izborni zakon, kajaće se, ako ga ne usvoje, još više će se kajati.

Lincoln
Lincoln
3 mjeseci prije

Reufe vehabijo raznio se ili ne, ali neces docekati gradzansku BiH

Legitimni uzepe politiĆar
Legitimni uzepe politiĆar
3 mjeseci prije

E baš nam se ne da, treba se bakir raznijeti da se bosna digne da mi muslimani pođemo u sveti rat protiv nevjernika.

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

Ljepote na 23% Komšića ćemo uzinad Hrvatima birat još 100god. Selmu mudžahedina iz Bugojna birati opet, nema veze što je prodo oružje Hrvatskoj i ukro 9,7 miliona. Nema veze što osmica nema diplomu,nema ni prva hanuma pa liječi (neke i ubije) ljude.PROBLEM NAŠEG PAŠALUKA JE TAJ ŠTO SMO OKRUŽENI KRŠĆANIMA SA SVIH STRANA KO PALESTINCI U GAZI.NEMA VEZE BRAĆA TURCI ĆE NAM BACAT POMOĆ PADOBRANIMA HAHAHAHA.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
3 mjeseci prije

Odakle se javljaš potturicce? Iz Skandinavije, Njemačke ili Austrije? Hoćeš li ti uzeti pušku u ruku i natjerati Hrvate na izbore ako oni to ne žele. Hoćeš li ti umjesto Hrvata iz Gruda formirati općinsku izbornu komisiju u Grudama ili u bilo kojem gradu i općini gdje su Hrvati većina? Bez općinske izborne komisije izbori se ne mogu provesti. Bar bi toliko trebao znati.

Demokrata
Demokrata
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
3 mjeseci prije

On misli da je sve istina što švabo kaže.

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  Demokrata
3 mjeseci prije

Nema on čime misliti. Trupac je.

Šaćir soros
Šaćir soros
3 mjeseci prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog i od trećeg ali ne prsta od Dode i do malog od BAKETA

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Opet ti bez terapije na havu ? Koliko ću ti puta ponoviti, lexilij 10mg sa hurmom. De sad pročitaj što si napisao.

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
3 mjeseci prije

Izbori na 23i manje će biti pa izberite tamo komšiće ivu,puljića ,jurišiće,zelenike itd..koji su vaši trabanti mi imamo svoje prostore HZHB tamo mi izbote imamo i svoji na svome neka se ovo sve odjebe i ode k vragu nemože nešto na silu opstati mi smo tri svjeta različitaaa,različitaa stokoo mrsssš u tor ili u gazuuuu..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek.
3 mjeseci prije

Oprosti ni pedlja neprijateljima , ipak su unjeli samo 17 % , to mogu dobit , o 23 nema ni govora

Šaćir soros
Šaćir soros
3 mjeseci prije

Meni je Reuf baš zgodan pravo