Published On: Uto, ožu. 27th, 2018

Ustavni sud BiH da odbije zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. siječnja

BANJALUKA – Ustavni sud BiH trebao dbiti zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike po kojem se 9. siječanj obilježava kao Dan RS, zaključeno je nakon sjednice Tima za pripremu odgovora na podnesak.

Rajko Kuzmanović, predsjednik Tima, i Mile Dmičić, član Tima, su istaknuli da je odgovor spreman, i da će biti upućen Odboru za ustavna pitanja Narodne skupštine RS.

Obojica su naglasili da je u odgovoru naglašeno da Ustavni sud ne odlučuje politički, već da koristi isključivo pravne argumente, a Kuzmanović je rekao da je zbog velikog interesa javnosti zatraženo da sjednica na kojoj se bude odlučivalo bude javna.

Dmičić je istaknuo da će jedan od argumenata u odgovoru na podnesak biti da Ustavni sud koristi ujednačenu praksu, odnosno da po pitanju 9.siječnja odluči na isti način kako je odlučio u slučaju Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH.

Podsjećanja radi, u ovim slučajevima Ustavni sud je zaključio da proslavom nisu ugroženi osjećaji srpskog naroda, dok su u slučaju 9. siječnja donijeli odluku da taj praznik ugrožava osjećaje bošnjačkog i hrvatskog naroda i proglasili ga neustavnim.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijelo je deset bošnjačkih i hrvatskih delegata u Vijeću naroda RS.