Published On: Čet, ožu 18th, 2021

Ustavni suci presudili tko je zamjena Ruži Tomašić u Saboru, Pauletić ili Milanović Litre

Dvojba je bila jesu li odlučni preferencijalni glasovi kandidata na koalicijskoj listi ili je ključan kriterij da je zamjena iz iste stranke

Robert Pauletić nije ni Ustavni sud uspio uvjeriti da je on kao kandidat koalicije predvođene Domovinskim pokretom po Zakonu o izboru zastupnika trebao biti zamjena Ruži Tomašić (HKS) u Hrvatskom saboru, a ne Marko Milanović Litre, kao član Hrvatske konzervativne stranke.

Pauletić je tvrdio da se zamjenika trebalo odrediti temeljem kriterija preferencijalnih glasova, a on ih je dobio 3907 odnosno 19,79 posto, a Milanović Litre 19 ili 0,9 posto.

Međutim, svih 13 sudaca jednoglasno je utvrdilo da Pauletić nije u pravu jer prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor izabranog kandidata na koalicijskoj listi zamjenjuje neizabrani kandidat “s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje”. U tom slučaju broj ostvarenih preferencijalnih glasova kandidata druge političke stranke nije odlučan, zaključili su ustavni suci, prenosi Večernji list.