Published On: Čet, ruj 26th, 2013

Uspostavili smo novi sistem toplana, od sutra grijanje jeftinije za 20 posto!!!

hladni radijatoriNikada se u proteklih 15-tak godina, koliko se i valja problem dugovanja na relaciji BH Gas – Sarajevogas – Toplane, nije pronašlo, a čini se nije ni pokušalo da se pronađe, bilo koje drugo rješenje – osim udaranja po građanima i dizanjem cijena gradskih komunalija

– Uspjeli smo uspostaviti sistem koji je održiv i koji funkcioniše sa ekonomski prihvatljivom cijenom i efikasnim sistemom subvencioniranja, tako da će građani BiH ove zime račune za grijanje plaćati jeftinije čak za 20 posto, izjavio je resorni ministar u Kantonu Sarajevo!

Možete li da povjerujete u ovakvu vijest?! Naravno da ne možete, jer ona niti je moguća niti će još mnogo godina biti moguća, ne samo u Kantonu Sarajevu, nego i na prostoru cijele BiH. Ovo je samo naš pokušaj da zamislimo šta bi bilo kad bi bilo…

No umjesto gorenavedene rečenice, stvarna izjava ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo Zlatka Petrovića glasi:

– Potrebno je uspostaviti sistem koji će biti održiv i koji će funkcionirati s ekonomsko prihvatljivom cijenom i efikasnim sistemom subvencioniranja, ili će se sistem urušiti, a posljedice toga bi bile nesagledive.

Ovako je resorni kantonalni ministar demagoški, presipajući “iz šupljeg u prazno”, pojasnio zašto će građani i ove zime morati posegnuti još dublje u džep i plaćanjem računa za grijanje, koji će biti uvećani za 20 do 23 posto, po ko zna koji put spašavati KJKP Toplane od kolapsa. Jer ako Toplane odu u helać, nema ni centralnog grijanja u Sarajevu, a zima samo što nije… A građanin nije blećak, zna šta ga čeka, pa će platit’ kol’ko košta da košta!

Nikada se u proteklih 15-tak godina, koliko se i valja problem dugovanja na relaciji BH Gas – Sarajevogas – Toplane, nije pronašlo, a čini se nije ni pokušalo da se pronađe, bilo koje drugo rješenje – osim udaranja po građanima i dizanjem cijena gradskih komunalija.

Ista je priča i sa vodom, čija je cijena prošlog mjeseca skočila za 20-tak posto, pa i više, iako ministar Petrović tvrdi da se ona nije mijenjala zadnjih 17 godina. Valjda su građani slijepi kod očiju pa ne znaju šta i kako plaćaju svih ovih godina, a vlastitim očima gledaju kako su se računi za vodu najmanje uduplali u proteklih deceniju i više.

No daleko frapantnije i skandaloznije od te činjenice zvuči konstatacija, koju izrekoše pojedini zastupnici pred Skupštinom Kantona Sarajevo, da građani, ustvari, plaćaju 70 posto otpadnih voda i sve one količine koje zbog šupljih i dotrajalih cijevi i vodovodne mreže otiču ko zna kuda, dok samo 30 posto otpada na stvarni utrošak vode.

Pa, zamislite samo, koliko bi onda iznosili realni računi za vodu?! Barem tri puta manje!

Čak i najvećem laiku je jasno da se fening po fening izdvajao svih ovih godina za obnovu vodovodne i kanalizacione mreže u Sarajevu, do danas bi se čuda načinila i građani ne bi plaćali danak nesposobnim kadrovima u javnim preduzećima, već realnu cijenu vode koju troše.

A penzioneri se obradovali što će dobiti pet posto veće penzije… E, malo sutra! Taman da namaknu za veće račune, jer penzioneri su i tako najsigurnije platiše; kad svi drugi zakažu, na njih naša KJK preduzeća uvijek mogu računati.

I nakon svega ostaje samo jedno pitanje: Zaista, dokle će bh. građani da trpe i finansiraju javašluk nestručnih i nesposobnih javnih kadrova?! Pa ako treba sve da propadne, neka propadne!!!

(DEPO PORTAL/Z. Ros)